Fülöp, Evelin

Plein Art

2009.05.05. 00:00

Programkereső

A Plein Art Fesztivál a szabadba hozza a művészeteket, egy több műfajon átívelő rendezvényként a kortárs képzőművészetet tűzi zászlajára immáron hagyományosan a Ráday Kultucca hangulatos keretei között.

Bujtor Balázs, a fesztivál egyik fellépője

A fesztivál alapgondolata a képzőművészet tradicionális és új műfajainak a társművészetekkel együtt, kölcsönhatásban történő bemutatása, a képzőművészet hagyományos és ettől eltérő helyszínein.

Idén Oroszországot a vendég, ami azt jelenti, hogy az erős hazai felhozatal mellett a kortárs orosz élvonal is jelentős részét képezi majd a szabadtéren zajló zenei, irodalmi, performance és képzőművészeti eseményeknek. Többek között Nyikolaj Kopejkin képzőművész (Oroszország), Sargsyan Hovnan festőművész (Oroszország) Olga Kisseleva képzőművész(Oroszország) kiállítása mellett látható lesz Márkus Péter szobrászművész, Gaál József képzőművész, Szotyori László festőművész kiállítása is.

A zene sem marad ki a programból, ahogyan a meglepő művészi akciók sem, aki ellátogat a három nap alatt a Ráday utcába, az készüljön föl, hogy egy az úttesten felállított szabadtéri szobortárlat részese lehet, de bármikor belebotolhat egy szabadtéri performanszba, egy izgalmas videoinstallációba vagy - kicsit felfelé kacsintgatva - egy művészzászló tárlatba is, érdemes tehát rákészülni.

A hangulat hamisítatlan művészi-varázsosnak ígérkezik, csipetnyi kortárs engedetlenséggel persze, az orosz virtus meg minderre rátesz majd még egy lapáttal.

(2009. május 15-17. - Budapest, Ráday utca
Plein Art Fesztivál)