Júlia, Rita

Finisben a Sziget 2009

2009.05.07. 00:00

Programkereső

"95%-os készültségben vagyunk" – mondta Gerendai Károly, a Sziget ügyvezető igazgatója a Szeparéban tartott sajtótájékoztatón. A 17. Sziget Fesztivál rengeteg újdonsággal várja idén is a hazai és külföldi látogatókat augusztus 12-17-ig.

La Fura del Baus

Ezúttal is erős, sokszínű programot vonultat fel a fesztivál. Lesznek új, átalakuló helyszínek, de ami jó és szerethető volt, az természetesen megmarad. Egyesült például az A38 és a WAN2 Színpad, nagyobb lett a Roma Sátor, a Táncdalfesztivál koncerteknek pedig az azonos nevű sátor helyett a VOLT Terasz ad otthont. Megszűnt a Színház- és Táncsátor, ennek helyén a nagyobb befogadóképességű Amfiteátrum – Pécs2010 Színpad működik majd, ahol az egyes napok műsorát tematikusan állították össze főként magyar, balkáni és mediterrán produkciók köré csoportosítva.

A Budapest Jazz Club és a Sziget csapatának együttműködése folytán idén is önálló helyet kap a jazz a Szigeten. Idén közvetlenül a Világzenei Nagyszínpad szomszédságában lépnek színpadra a hazai és nemzetközi jazz fiatal tehetségei és elismert alakjai, többek között az angol származású jazz zongorista-énekesnő és komponista, Lianne Carroll, a holland DASH! formáció, a Jazz Pistols Németországból, a Free Style Chamber Orchestra, a hatvanas és hetvenes évek funk-, soul- és beatzenéjének, illetve a magyar lemezkiadás elfeledett darabjainak emléket állító The Qualitons zenekar, a hegedű-virtuóz Lantos Zoltán, a K.L.B Trio, a Dresch Quartet, a Hot Jazz Band, Elsa Valle Latin Jazz Syndicate, Ágoston Béla formációja a Zuboly plays Jazz, az Oláh Dezső Septet, Barabás Lőrinc és barátai valamint Andrew J. feat. Harcsa Veronika & Kaltenecker Zsolt.

A tavalyi sikeres egységes megjelenés után idén is lesz Múzeumi Negyed, a tavalyihoz képest kétszer annyi intézmény részvételével: Aquincum, Goethe Intézet, Iparművészeti Múzeum, LUMÚ Ludwig Múzeum, Mai Manó Ház, Magyar Nemzeti Galéria, Magyar Nemzeti Múzeum, Modem, Petőfi Irodalmi Múzeum, Óbuda Zichy Kastély, Országos Közlekedési és Műszaki Múzeum, Műcsarnok, Skanzen, Szépművészeti Múzeum.

Az Octopus Összművészeti helyszín nem változik, a nagysátorban délelőttönként indul a komolyzenei Wurlitzer, kora délután a Zeneakadémia fiatal művészei játszanak, délután a színházé és az irodalomé a főszerep, esténként a Capriccio Kamarazenekar ad koncertet, különös tekintettel az idén 200 éve elhunyt Haydn műveire, éjjel pedig a Medence Filmklub keretében először a berlini fal leomlásának 20. évfordulójának apropóján rendszerváltó filmeket nézhetünk, majd a MODEM vetít kortárs mozgóképes művészeti alkotásokat.

A rendszerváltás kerek évfordulójának állít emléket az 5 méter hosszú Arcadom Fal, mely felkért művészek és a közönség közreműködésével egy egyedi képzőművészeti alkotássá válik az ARC és a Sziget közös produkciójaként.

Idén a Nagy Utcaszínház Barcelonából érkezik. Az idén 30 éves La Fura dels Baus előadásban a színpadi, cirkuszi, akrobatikus elemek és a zene egyenlő hangsúlyt kapnak. A helyspecifikus előadás alapjául szolgáló zenét is a budapesti helyszínhez kötődően választották ki. Külön érdekesség nem csak a magyar közönség, de magyar művészek és önkéntesek bevonása is az előadásba. A záró jelenetben 60 magyar önkéntest emelnek a magasba. A zenei kollázs főleg magyar zeneszerzők műveiből fog állni, illetve élő zenei betétekkel lesz kiegészítve, amit magyar zenészek és egy magyar énekesnő adnak elő. A közel egyórás előadás augusztus 12-től 16-ig minden este látható lesz a domb oldalában. Monumentális installációként egy nyolcméteres, háromemeletes torony és egy óriási kerék is megjelenik az előadásban.

A tavalyihoz hasonlóan most is mínusz egyedik és nulladik nappal indul a Fesztivál. Úgy tűnik, ez a kerek évfordulók éve: a mínusz egyedik nap a Tankcsapdáé, ugyanis 20 éves a zenekar. A debreceni csapat egyedi fénytechnikával és direkt erre az alkalomra épülő színpadi díszletekkel ünnepli a jeles eseményt. A nulladik nap az antirasszizmus jegyében zajlik (tavaly ekkor volt a Magyar Dal Napja, amit idén szeptember 13-án tartanak, szerte az országban); a tíz órás monstre-koncerten a hazai rockélet dicső múltjának és ígéretes jelenének képviselői adják egymásnak majd a színpadot, nemzetközi sztárfellépőkkel fűszerezve a sort.