Emil, Csanád

A zongorahang hűsége

2009.05.08. 00:00

Programkereső

Úgy tűnik, a minőség kezdi utolérni a zene internet-alapú, tömeges terjesztését. Az Edelweiss Emission klasszikus zenei kiadó The Voice of the Piano címmel 12 részes lemezsorozatot ad ki Daniel Levy zongoraművész felvételeiből, melyek veszteségmentes flac formátumban letölthetőek.

Daniel Levy

A klasszikus zene rajongói és a hangmérnökök egyaránt óvakodnak az mp3 formátumú zeneszámoktól, hiszen a műfajban az élő felvételek hangminősége különlegesen fontos, így a letölthető kis fájlok helyett a legtöbben továbbra is CD-ket vásárolnak. A zenekiadó cégek viszont lassan felismerik, hogy a letölthető formátumok kezelhetősége és választéka révén egyre többen fordulnak az internetes áruházakhoz. Az mp3 formátumok helyett viszont az Edelweiss Emission tömörítetlen, tehát veszteségmentes, közel tízszeres méretű, CD-minőségű flac fájlokat ad ki, amelyeket honlapjáról tesz elérhetővé.

A sorozat felvételei Daniel Levy argentin zongoraművész játékát tolmácsolják, a 12 részes sorozat a zongorairodalom meghatározó műveiből válogat Bach Wohltemperiertes Klavierjától Mozart, Scriabin, Schubert, Brahms, Chopin, Ravel, Debussy és Liszt szólódarabjain át Schumann a-moll zongoraversenyéig, melyet a Dietrich Fischer-Dieskau vezette Philharmonia Zenekarral hallhatunk.