Fülöp, Evelin

2009: egy év Joseph Haydn jegyében

2009.05.11. 00:00

Programkereső

Nyár után az ősz köszönt be, és a Haydn-év tovább folytatódik. Haydn Napok, Musica Sacra egyházzenei fesztivál és továbbra is kiválóbbnál kiválóbb programok várják a Haydn- és zenerajongókat.

Freiburger Barockorchester (fotó: Peter Kanneberger)

Burgenland
Eisenstadtban 2009. szeptember 9–27. között rendezik meg a Nemzetközi Haydn Napokat, Haydn: London & Párizs alcímmel. A 19 napon át tartó fesztivál zenei kínálatával olyan átfogó képet kaphatunk Haydnről, mint azelőtt még soha – mindezt neves művészek tolmácsolásában: fellép többek között Ton Koopman, Jordi Savall, Christophe Rousset, Sir Colin Davis, a Freiburgi Barokk Zenekar és Fischer Ádám. Walter Reicher, a Haydn Ünnepi Játékok intendánsa (egyúttal Burgenlandban a 2009-es Haydn-emlékév művészeti vezetője) a mester londoni és párizsi szimfóniáit helyezi reflektorfénybe. Zenekari művek, oratóriumok, misék és kamarazenék mellett Haydn utolsó operáját is megismerhetjük: a L’anima del filosofo, amely Orfeusz és Euridiké néven is ismert.
(További információk: www.haydn2009.at)

Alsó-Ausztria
A 2009. szeptember 12. és október 24. között megrendezésre kerülő Musica Sacra egyházzenei fesztivál nyitókoncertjén Haydn Nelson-miséjét hallgathatjuk meg a St. Pölten-i székesegyházban, a capella nova graz és a Domkantorei St. Pölten előadásában, Otto Kargl vezényletében.
(További információk: www.festival-musica-sacra.at)

Bécs
A téli időszakban sem maradunk Haydn-koncert nélkül, november 6-án a Bécsi Zeneakadémián az Évszakokat játssza az ORF Rádió Szimfónikus Zenekara, Bertrand de Billy vezényletével. December 5-én, 7-én, 9-én, 11-én, 13-án és 22-én pedig a Holdbéli világot adják elő a Theater an der Wienben, Nikolaus Harnoncourt dirigálásával.
(További információk: www.wien.info/hu)

Sopron
A Haydn-év soproni zenei programját 2009. október 3-án a Harmónia-mise zárja a 15 éves fennállását ünneplő Fidelissima Vegyeskar előadásában. Helyszín: Szent Mihály-templom, vezényel: Arany János.
(További információk: www.prokultura.hu)