Dezső

Joseph Haydn Londonban

2009.05.11. 00:00

Programkereső

A Bécsi Zeneegyletben nemcsak nagyszerű koncerttermek találhatók, hanem komoly zenei gyűjteménnyel is büszkélkedhet – amely forrásként szolgál két Haydn-kiállításhoz is 2009-ben. Június 20-ig a Joseph Haydn Londonban című kiállítás várja az érdeklődőket.

Musikverein (fotó: Wien Tourismus, Gerhard Weinkirn)

Az első zenei kézirat, amelyet 1812-ben felvettek a gyűjteménybe, a mindössze 3 évvel korábban elhunyt Joseph Haydntól származott. Időközben mindazok számára, akik Haydn után kutatnak, a zenebarátok társaságának gyűjteménye, archívuma és könyvtára az első címek közé tartozik. 2009-ben európai, amerikai és japán kiállításokat támogatnak az innen származó kiállítási darabokkal.

A Bécsi Zeneegylet két Haydn-kiállításnak ad otthont a jubileumi évben, amelyek keretén belül egyedülálló zenei kéziratokat, portrékat és más képanyagokat, ritka első kiadásokat, Haydn tulajdonát képező hangszereket, valamint a kor zenei életének mindennapi tárgyait csodálhatják meg az érdeklődők. Ezek a kiállítások az aktuális – számos látogató számára talán új – Haydn-képet igyekeznek közvetíteni: egy izgalmas zeneszerzői pályafutást a művészeti, szociális és politikai változások korából, amikor a zene első alkalommal, pozitív értelemben véve globalizálódott.

2009. március 20.–június 20.: Joseph Haydn Londonban
2009. október 29.–december 19.: Joseph Haydn. Hercegek, mecénások és megbízók

Zenei koncertajánló: a Zeneegylet 2009-es zenei programja Haydn jegyében.

Kérdésünk: Hová vezetett Joseph Haydn két legsikeresebb külföldi útja?

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen egy szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a Mozart-ház december 5-i koncertjére, és két másik szerencsés egy-egy CD-vel lesz gazdagabb.

(2009. december 5. 19:30 Mozart-ház (Bécs) – Jess-Quartett-Wien; Mozart: Vonósnégyesek K. 464 és 465 (Haydn-kvartettek)