Hella

Abreu és Peter Gabriel Polar-díjas

2009.05.13. 00:00

Programkereső

A venezuelai El Sistema zenepedagógiai rendszert megalapító José Antonio Abreu és Peter Gabriel kapják 2009-ben a Polar-díjat. A kitüntetettek 2009. augusztus 30-én vehetik át XVI. Károly Gusztáv svéd uralkodótól az egymillió svéd koronával járó elismerést.

José Antonio Abreu

José Antonio Abreu 1975-ben alapította meg az Venezuelai Gyermek- és Ifjúsági Zenekarok Nemzeti Rendszeréért Alapítványt. Az állami támogatással működő FESNOJIV célja, hogy a zenetanulás révén a szűkös anyagi körülmények között felnövő gyerekek személyiségének kibontakozását segítse, és a kórusban énekléssel vagy a zenekari játékkal szociális készségeiket fejlessze. Az El Sistema (A Rendszer) néven emlegetett szervezet kiemelkedő képességű zenészeket nevelt, a legismertebb közülük minden bizonnyal a Sir Simon Rattle és Claudio Abbado által felfedezett 28 éves Gustavo Dudamel. A fiatal sztárkarmester ősszel veszi át a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar vezetését, emellett továbbra is a Göteborgi Szimfonikusok és a venezuelai Simón Bolívar Ifjúsági Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője marad. Abreu és az El Sistema sikerein felbuzdulva több Dél-amerikai ország, az USA és Skócia is hasonló programokat indított el.

A másik díjazott, Peter Gabriel a Genesis együttessel vált ismertté, később szólistaként a popzene meghatározó előadója lett. A díj indoklásában úgy fogalmaztak, művészeti tevékenysége mellett a globális társadalom szóvivője és ugyanakkor könyörtelen kritikusa is.

A Polar Zenei Díjat 1989-ben hozta létre Stig Anderson, az ABBA együttes szövegírója és menedzsere azzal a céllal, hogy egyének és formációk előadóművészi teljesítményét díjazza. Tavaly Renée Fleming és a Pink Floyd részesült az egymillió svéd koronával járó elismerésben. A korábbi díjazottak között szerepel Ligeti György, Isaac Stern, Msztyiszlav Rosztropovics, Steve Reich, Ravi Shankar, Pierre Boulez, Bob Dylan, B.B. King, Dizzy Gillespie, Sonny Rollins, Quincy Jones, Ray Charles, Keith Jarrett, Karlheinz Stockhausen, Gilberto Gil és Paul McCartney is.