Orbán

Tóbiás a Wiener Konzerthausban

2009.05.19. 10:40

Programkereső

A Wiener Konzerthaus Haydn halálának 200. évfordulója alkalmából számos érdekes programmal készül: az oratóriumoktól a szimfóniákig mindenféle Haydn-művet felvonultat az összeállítás.

Az egyik legizgalmasabb programnak ígérkezik a 2009. május 24-én bemutatásra kerülő "Tóbiás hazatérése" (Il Ritorno di Tobia), amelyet az Osztrák-Magyar Filharmonikusok előadásában tekinthet meg a közönség.

Wiener Konzerthaus
Wiener Konzerthaus

Az 1775-ben született oratórium az ótestamentumi Tóbiás történetén alapul, aki Ninivéből hazatérve visszaadta apja látását. A mű érdekessége, hogy Haydn nem Esterházy-felkérésre, hanem "külső megrendelőjének" írta nagy sikerű darabját, amelyet 1775 áprilisában a bécsi zenekedvelő közönségnek is alkalma nyílt megismerni. A Bécsi Zenésztársaság évente nagyszabású hangversenyeket rendezett a zenészek özvegyeinek és árváinak javára, és ez alkalomból a legnevesebb zeneszerzőket kérte fel szereplésre és új műveik átengedésére. 1775 tavaszán Haydnra esett a választás, aki maga vezényelte az április 2-i első előadást. A főszerepeket Kismartonból magával hozott zenészei játszották.

Ettől kezdve a bécsi zenésztársadalom (amely kezdetben némi féltékenységgel szemlélte a Kismartonba szakadt muzsikust) kénytelen volt tudomásul venni, hogy Kismartonban és Eszterházán, az Esterházyak udvarában a Habsburg Monarchia egyik kiemelkedő, nagyra hivatott komponistája dolgozik. A siker ugyanis minden várakozást felülmúlt.

A Wiener Konzerthausban első alkalommal csendülnek fel az Il Ritorno di Tobia dallamai. Az oratóriumot Fischer Ádám vezényletében hallgathatja meg a nagyérdemű. A kórust a Wiener Singakademie (Bécsi Zeneakadémia) adja. Sara (a főszereplő édesanyja) szerepében a nemzetközi szupersztár, Veronica Cangemi énekel, Tóbiást Bernard Richter játssza, míg Raphael szerepében Miklósa Erikát hallhatjuk.

(2009. május 24. 19.30 Wiener Konzerthaus Nagyterem - Il Ritorno di Tobia)

www.konzerthaus.at

www.wien.info/hu

www.josephhaydn.org