Orbán

Orgona-karaoke

2009.05.20. 14:53

Programkereső

Új taggal bővült a Müpa hangszerparkja, ugyanis kedden adták át a világ első orgonaszimulátorát az emeleti előcsarnokban.

Fassang László az orgonaszimulátornál
Fassang László az orgonaszimulátornál
Csonka András, a Művészetek Palotája vezérigazgató helyettese számolt be az ünnepélyes átadón a két évig tartó előkészítő munkáról, amelynek eredménye képpen ma már bárki odaülhet a hangszerhez, amelynek hangját a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem orgonájáról mintázták. Az Entel Műszaki Fejlesztő Kft. Inspired Acoustics audio kutatási részlege a Művészetek Palotájával való együttműködésben 66 órán át tartó sokcsatornás hangfelvételt készített két terrabyte, azaz kb. 500 DVD-nyi méretben a nagytermi orgona minden sípjáról, hogy végül az orgonaszimulátorra 640 gigabyte-nyi hangminta kerülhessen. Ez a világ első olyan instrumentuma, amelynek konstrukciója az orgonamechanikát egy komplex számítógépes programmal ötvözi.

A szimulátoron ugyan csak két manuál van, de az ezen lévő hangok az eredeti hangszer valamennyi hangszínét felhasználják. A szimulátor játszóasztalán 12 hangszín-kombináció érhető el, amelyet Fassang László mutatott be a jelen lévőknek. A bal oldalon található valódi regiszterhúzók hatlépcsős crescendót adnak, míg a jobb oldalon találhatók a különböző korok és stílusok gyakran használt hangszíneit keverik ki (pl.: vonós hangszerek, kornett, mennyei hangok, felhangok, emberi hangokat utánzók). Ezek a kombinációk szabadon csoportosíthatók egymással, csakúgy mint az eredeti hangszer esetében. Mivel a szimulátor sokkal kevesebb kezelőszervvel rendelkezik, használata jóval egyszerűbb, így az orgonálni kevésbé (vagy egyáltalán nem) tudók is megtapasztalhatják a nagytermi orgona hangzásának élményét, sőt az oldalt elhelyezett fülhallgatókon keresztül akár négyen is hallgathatják a játékost.

A kottatartó helyén egy érintőképernyő található, amelyen menüpontok segítségével virtuális kirándulást tehetünk az Orgonatörténetben, megtudhatjuk, hogy Kik és hogyan építették a Müpa orgonáját?, láthatunk animációkat arról, hogy Mi történik a hangszer belsejében, amikor egy-egy szerkezeti elem működésbe lép? A Müpa orgonájának műszaki adatairól, regisztereiről is képet kaphatunk, Hallgathatunk orgonamuzsikát, továbbá Kvízjáték és kérdőív is segíti tudásunk elmélyítését. Egyedülálló módon karaokézni is tudunk, hiszen a szimulátorba eltárolt műveket hallgatva, azok fölé is tudunk játszani, sőt, akár improvizálhatunk is rájuk.

Csonka András az orgonaszimulátornál
Csonka András az orgonaszimulátornál

Dr. Huszty Gábor, az Entel Műszaki Fejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója az átadón elmondta, hogy ezek a hangminták megvásárolhatók, ezzel is elősegítve az otthoni orgonálás élményét - megfelelő technikai háttérrel persze. Hozzátette, hogy cégük jelenleg több orgona hangjának felvételein is dolgozik, és számos kutatást vezetnek az világ számos pontján. A hangszer formaterveit - csakúgy mint a Müpáét - a Zoboki-Demeter és Társai Építésziroda készítette, építését pedig az eredeti orgonához hasonlóan a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. végezte.

Az új orgona igen nagy népszerűségnek örvendett már rögtön az átadó után: az esti koncert előtt, a szünetben és koncert után is érdeklődők kisebb csoportja vette körül azt. Így ha audenciára akarunk menni a hangszerek királynőjéhez, érdemes a délelőtti, kora délutáni időszakokra időzíteni a látogatást - ő biztosan szívesen fogad bennünket eme szokatlan órában is.