Fülöp, Evelin

Válság ellen válságfű

2009.05.20. 20:42

Programkereső

150 koncert, hat bérletsorozat és öt magyarországi bemutató – néhány jellemző adat, ami a MR Zenei Együttesei következő évadát jellemzi.

6C41B751-44F4-42E0-9445-061D7B5007F9

Mesterbérlet a Zeneakadémián és a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, Klasszikusok pénteken, Klasszikusok könnyedén a Magyar Nemzeti Múzeumban és Musica sacra az Avilai Nagy Szent Teréz plébániatemplomban. Bérleten kívüli koncertek a fővárosban és vidéken, Kamaraesték az MR Márványteremben, Zenebeszéd a 6-os és 22-es stúdióban, Budapesti Wagner-napok 2010-ben is. Még felsorolni is nehéz a Stephen D'Agostino első karmester vezette MR Szimfonikusok programjait, amelyek soha nem látott mennyiségben zajlanak majd az elkövetkező időszakban.

Az MR Énekkar sem panaszkodhat számok tekintetében. A jövő évadban ünneplik fennállásuk 60. évfordulóját, így koncertprogramjaik e szám körül forognak majd. Somos Csaba karnagy a Jubileumi bérletre hívta fel a figyelmet a szerdán tartott sajtótájékoztatón, és az ünnepi események csúcspontjára, a 2010. február 26-ára meghirdetett koncertre, ahová a régi karnagyokat is meghívták és ahol bemutatják Orbán György új oratóriumát is.

Az MR Gyermekkar tevékenységéről Thész Gabriella számolt be, melyben jövőre az élő hangversenyek mellett kiemelt hangsúlyt kapnak a lemezfelvételek is. Idén számos vidéki és külföldi meghívásnak tettek eleget, legközelebbi kiemelkedő fellépésük pedig a Wagner-napokon, a Parsifalban lesz, ahol Fischer Ádám kérésére a színpadon a felnőtt kórussal fognak együtt énekelni.

Boldoghy Kummert Péter nagybőgőművész, az MR Zenei Együtteseinek menedzserigazgatója bemutatta az együttesek új honlapját, elmondta, hogy immár az MR Zenei Együttesei a Nemzeti Színház rezidens zenekara és énekkara. Felhívta a figyelmet, hogy a renoválásra váró Zeneakadémián október 1-jén az MR Szimfonikusok adhatnak koncertet és ünnepelhetik a közönséggel együtt a zene világnapját. A közszolgálatiság jegyében nyitottak a szélesebb közönség felé is: az Üljön mellénk! program keretében amatőr énekesek vehetnek részt egy-egy próbafolyamatban és élhetik át a színpadi lét varázsát. Folytatják az ifjúsági koncerteket, óvodásoknak is szerveznek programokat, továbbá sorozatban készülnek a koncert- és lemezfelvételek is. Az együttesek turnéznak majd Prágában, fellépnek Szentpétervárott, Linzben és Olaszországban is. A válságra való tekintettel bérleteik és jegyáraik árát jelentősen csökkentették, de koncertjeik számát és színvonalát épp ellenkezőleg - emelték.

Cseh Gabriella, az MR ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a két éve kezdődött átalakítási folyamat elején meghatározták az MR3-Bartók Rádió feladatait, melynek három alappillére a műsorszolgáltatás és a tartalmak előállítása; a közszolgálati funkció betöltése, a zenei programokba minél szélesebb rétegek bevonása; a legmagasabb színvonalú koncertek létrehozása és a kortárs magyar művek bemutatása. Az MR Zenei Együtteseinek programkínálata mindhárom kritériumnak maximálisan megfelel, a közönségnek pedig a csökkentett jegyárral, a magasabb művészi színvonallal és a bőséges koncertkínálattal kívánnak kedveskedni.

www.mrze.hu