Dezső

Művészeti nyáriegyetem Sárospatakon

2009.05.21. 17:07

Programkereső

Hatodik alkalommal rendezik meg 2009. július 27. és augusztus 10. között a Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémiát.

Rákóczi-vár, Sárospatak
Rákóczi-vár, Sárospatak

A sárospataki rendezvényen a legkülönfélébb énekes és hangszeres kurzusok mellett színészeti és képzőművészeti szekció is működik majd. Jelentkezni június 15-ig lehet.

Az idei évben a várakozások szerint 17 országból 150 diák és több mint 40 tanár vesz részt a Crescendo Akadémia kurzusain. Az Ének, Opera, Szóló hangszer (hegedű, brácsa, cselló, fuvola, oboa, fagott, trombita, kürt, gitár), Kamarazene és Zenekar, Karvezetés, Ifjúsági kamarazene, Zongora, Korrepetíció, Orgona szakok mellett Színészet és Képzőművészet műhely is működik majd.

A meghívott tanárok között olyan nemzetközi kiválóságok várják a hallgatókat, mint Judith Ermert-Robe (D) csellóművész, a genti Royal Academy of Music professzora, Julian Poore (GB) trombitaművész, az English Chamber Orchestra trombitása, valamint a világ legnevesebb operaházaiban fellépő Gwynne Geyer (USA) szoprán. A külföldi professzorok mellett a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanárai, köztük Lakatos György fagottművész, Kiss József oboaművész és Körmendi Klára zongoraművész tartják a foglalkozásokat.

A 2009-es jubileumi évben a nyári egyetem főként Joseph Haydn életművére összpontosít. A mesterkurzusok programjában zongoraszonáták, kamaraművek, versenyművek, szimfónia, oratórium és egy teljes opera, a Halászlányok (Le Pescatrici) szerepel.

A Crescendo Akadémia műhelyeinek munkája a Zempléni Fesztivállal közösen szervezett  koncertsorozatban csúcsosodik ki. Július 31. és augusztus 10. között kerül sor a Crescendo Napokra, ahol a művésztanárok és a kurzus legkiválóbb diákjai adnak elő. A koncertek helyszínéül a híres történelmi iskolaváros olyan reprezentatív helyszínei szolgálnak, mint a Rákóczi-vár, a Református Templom, illetve a Sárospataki Bazilika. A hangversenysorozatot záró operaelőadás pedig Tokaj városának színházában kap helyet augusztus 8-án és 10-én. Az ingyenes szóló- és kamarahangversenyekre mind az Akadémia, mind Sárospatak látogatóit várják.

A nyári akadémia szervezője az Ének a Nemzetekért Alapítvány, amelyet Timothy Bentch hozott létre. A Magyarországon élő amerikai származású énekművész vette fel a kapcsolatot az 1985-ben alapított nemzetközi Crescendo hálózattal. A Crescendóhoz csatlakozó művésztanárok a magas színvonalú zenei képzés mellett a diákok és tanárok közötti jó kapcsolat kialakulását kiemelten fontosnak tartják, és emberileg is segítik az előadó pályára készülő fiatal művészeket.

További információk az Alapítványról és a Nyári Művészeti Akadémiáról a magyar Crescendo társaság honlapján, a www.hungary.crescendo.org oldalon találhatók.