Fülöp, Evelin

Fidelio, harmadszor

2009.05.25. 10:32

Programkereső

Azt hiszem, minden kommentár felesleges - ha valaki ezeket a sorokat olvassa, akkor már úgyis túljutott az új Fidelio.hu okozta első meglepődésen. A miértek és hogyanok alább.

Az első szó a köszöneté kell legyen: ha Ön, kedves olvasó, sok ezer kultúrafüggő társával egyetemben nem kattintgatja rokkantra a régi oldalt, eszünk ágában sem lett volna belevágni ebbe az igencsak nagy munkába. De mi is éreztük, hogy kezd kínossá válni, ha egy-egy keresés elindítását követően akár a kávé is kényelmesen lefő... De ez természetes, sőt kész csoda volt - azazhogy inkább régi informatikus kollégánk-barátunk tudását dicséri -, hogy a 2001-ben fejlesztett ős-Fidelio.hu motorja, amit 2004 őszén inkább csak külsőleg kozmetikáztunk, eddig kibírta. Nem tizenhatezer felhasználóra és sokmillió karakternyi információra terveztük. Ennek a site-nak most minden bitje új - és tudjuk, hogy még közel sem került mindegyik a helyére... de megteszünk minden tőlünk telhetőt.

Az új Fidelio.hu azonban elsősorban nem informatikailag, hanem tartalmilag kíván sokkal többet nyújtani, mint eddig - elég csak a felső menüsorra pillantani: Színház, Tánc, Musical, Kiállítás... igen, megpróbálunk ezeken a területeken is ugyanolyan színvonalú tartalmakat és szolgáltatást nyújtani, mint amit eddig a klasszikus zene és a jazz területén nyújtottunk. Nem a nulláról indulunk, hiszen immár két évad óta szerkesztjük a Fidelio Estet, a legnagyobb példányszámú hazai kulturális programmagazint. De a Fidelio.hu jóval több kell legyen, mint a Fidelio Est online változata: saját jogán kell ugyanolyan meghatározó összkulturális médiummá válnia, mint amilyenné a korábbi Fidelio.hu vált a klasszikus- és jazz-zene területén. Ám nem csupán a színházrajongókat szeretnénk meghódítani, hanem a zenerajongókat is még jobban megbecsülni: a következő hetekben számos új funkció és tartalmi modul fog "beélesedni" - köztük a Zeneszoba, vagy a librettó- és dalszöveg-adatbázis -, és természetesen igyekszünk az ilyenkor előforduló kisebb-nagyobb hibákat minél gyorsabban elhárítani.

Igencsak hosszú volt az út az egykori egyszerkesztős hobbisite-tól a mostani (és leendő) Fidelióig - s az Ön érdeklődése, kritikája, lelkesedése nélkül nem jutottunk volna el idáig. Szeretnénk mindezt meghálálni azzal, hogy továbbmegyünk ezen az úton - s arra kérjük, ha az első hetek esetleg döcögősek is lesznek ebben az „új házasságban", tartson ki mellettünk! Ígérjük, mindent megteszünk azért, hogy a továbbiakban is megtaláljon itt mindent, amiért eddig velünk tartott  - sőt, még jóval többet is.

Zsoldos Dávid