Hella

Sturm & Drang Fesztivál

2009.05.25. 14:20

Programkereső

Eisenstadtban 2009. június 18-tól 21-ig az érdeklődők kimagasló zenészek és zenekarok előadásában hallgathatják meg a Haydn legkísérletezőbb korszakából származó műveket, amelyek a bécsi klasszika előfutárai voltak. Játsszon a Fidelióval és nyerjen koncertjegyeket és CD-ket!

Joseph Haydn
Joseph Haydn

Haydn az egyik legszorgalmasabb zeneszerző volt: többek között 107 szimfóniát, 69 vonósnégyest, 128 barytontriót és 14 misét komponált. Az emlékév alkalmából az eisenstadti Haydn Ünnepi Játékokon műsorra kerül a mester összes darabja: így például a különböző fesztiválciklusok alatt felcsendül mind a 107 Haydn-szimfónia.

Az ünnepi játékok egyik kiemelkedő ciklusa a Sturm & Drang Fesztivál, amelyet a zeneszerző egyik kiemelkedő alkotói korszakának szenteltek. Haydn nemcsak produktív, hanem innovatív is volt ebben az időszakban: 1768 és 1772 között, mindössze négy év alatt egy sor kísérletező zeneművet alkotott, amelyekkel nemcsak saját életművének, hanem a klasszikus zenére gyakorolt hatásának újító erejét támasztotta alá. Sturm & Drang korszakában megmutatkozott a fiatal Haydn zenei zsenialitása, amely szöges ellentétben áll az általános képpel, amely Haydn-papaként, Mozart és Beethoven atyai jóbarátjaként mutatja be a mestert.

Ebből az alkotói periódusból olyan remekművek származnak, mint a Mária Terézia, a Merkur, a Palindrom, az Il distratto, a La chasse szimfóniák és a híres Búcsú szimfónia. Valamennyi zenemű meghallgatható az Eisenstadtban található Esterházy-kastély Haydn-termében rendezett Sturm & Drang Fesztivál keretén belül. Az alkotások a legjobb Haydn-zenekarok előadásában csendülnek fel, a fesztiválon fellép többek között a La Stagione Frankfurt, a Cappella Istropolitana, a Les Talens Lyriques, az Anima Eterna és a Berlini Régi Zenei Akadémia. 

Kérdésünk: Összesen hány szimfóniát írt Haydn, amelyek mindegyike hallható az emlékév során az eisenstadti Esterházy-kastély Haydn-termében?

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen egy szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a Sturm & Drang Fesztivál június 20-i koncertjére, és két másik szerencsés egy-egy CD-vel lesz gazdagabb.

2009. június 20. 19:30 Esterházy kastély - Haydn-terem (Eisenstadt)

Anima Eterna

Vez.: Jos van Immerseel

L'infedeltá delusa - nyitány; D-dúr szimfónia, Nr. 57; B-dúr szimfónia, Nr. 68; C-dúr "Il distratto" szimfónia Nr. 60

www.haydnfestival.at

www.haydn2009.net