Benedek

Bicentenárium Haydn jegyében

2009.05.26. 16:13

Programkereső

A 2009-es Haydn Év egyik csúcspontja május 31-e lesz, az első bécsi klasszikus halálának 200. évfordulója.
Millenáris este
Millenáris este

Egyik csúcspontjához érkezett a Haydn Év, melynek keretében idén 16 város 32 helyszínén több mint 150 rendezvénnyel emlékezünk a zenei géniuszra. Május 31-én, a legtermékenyebb 30 évét Fertődön töltő zeneszerző halálának 200. évfordulóján országosan számos igazi zenei csemegét kínál a szervező Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája: a Millenárison délelőtt 10-től este 11-ig, tizenhárom órán át Haydn zenéje tölti be a teret. Fellép többek között Halász Judit, az Óbudai Danubia Zenekar és a Sebő-együttes, fél kilenckor pedig az UNICEF nagykövet Nemzeti Filharmonikus Zenekar egyedülálló zenei kísérletet ad elő Szakcsi Lakatos Bélával. A keddi sajtótájékoztatón Kocsis Zoltán főzeneigazgató hangsúlyozta, egyik fő törekvése szélesíteni a hagyományosan koncertlátogatók körét, ezért nagy izgalommal várja, hogy a jazz egyik legismertebb művelőjével közösen dolgozzák fel Haydn műveit. A Haydn Maraton záróakkordjaként a Budapest Bár lép fel, akik néhány szám erejéig a mester zenéjét is beépítik műsorukba.

A bicentenárium alkalmából az osztrák Haydn-Festspiele Eisenstadt útjára indította a World Creation projektet. A kezdeményezés célja, hogy 2009. május 31-én, a világon minél több helyen felcsendüljön Haydn A teremtés című oratóriuma. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott hazánk több nagyvárosa. Budapest mellett ezen a napon Sopron, Balatonfüred, Esztergom és Pécs is részt vesz a világraszóló ünnepen.

 

"A felvilágosult Esterházy Miklós herceg olyan birodalmat épített, mely nemcsak a fényes jelzőre tette őt érdemessé, hanem Európa kulturális térképére is rárajzolta hazánkat" - emelte ki a Haydnt Fertődre hívó mecénás jelentőségét Dr. Schneider Márta kulturális szakállamtitkár. A kastélyban egy nemrég nyílt kiállítás most először mutatja be Esterházy Miklós herceget, és az eszterházai "tündérvilágot", de Eszterháza koncertekkel is tiszteleg a zenetörténet egyik legnagyobb zsenije előtt. Farkas Zoltán, az MR-3 Bartók Rádió adófőszerkesztője elmondta, hogy a háromnapos KLASSZ-MR Fesztivál keretében május 29-én a Concerto Armonico Spányi Miklós vezetésével, május 30-án a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és Orfeo Zenekar, míg május 31-én délben a világhírű berlini Akademie für Alte Musik lép fel, késő este pedig Fischer Ádám az általa alapított Osztrák-Magyar Haydn Zenekar élén többek közt a Búcsú-szimfóniát adja elő.

A sajtótájékoztatón végezetül Erdődy Orsolya, a KLASSZ Zenei Iroda vezetője egy-két programot kiemelt a július 10. és szeptember 20. között rendezett Kastélykoncertek programjaiból is, ahol olyan jeles külföldi előadók is Eszterházára látogatnak, mint Sir Roger Norrington és a Felvilágosodás Zenekara, a Quatuor Mosaïques, a Capella Augustina Andreas Speringgel, a Haydn Quartett, vagy Ruth Ziesak.

A zenei programok mellett az MTA Zenetudományi Intézetében kedden nyíló kiállítás, illetve egy nemzetközi zenetudományi konferencia is mind Haydnra emlékeznek a mester halálának 200. évfordulóján.