Csilla, Noémi

2009: egy év Joseph Haydn jegyében

2009.06.01. 00:00

Programkereső

Magyarország első régi zenei fesztiválját 1985-ben rendezték meg Sopronban. A Régi Zenei Napok azóta az egyik legmeghatározóbb komolyzenei rendezvénysorozattá vált hazánkban.
Soproni Szent Mihály-templom
Soproni Szent Mihály-templom

2009. június 20-27. között kerül sor a 25. Régi Zenei Napok rendezvénysorozatra. Immáron negyedszázados hagyomány várja a régi muzsika híveit Sopronban, világhírű művészek vendégszereplésével, különleges programokkal, sosem hallott produkciókkal. A rendezvénysorozatot zenetudományi előadások, historikus táncprodukciók és mesterkurzusok teszik teljessé a Haydn-jubileum évében is, remek továbbképzési lehetőséget nyújtva a magyar és a külföldről érkező hivatásos muzsikusoknak és zenekedvelő amatőröknek egyaránt. A nemzetközi csapat olyan neves művészekből áll össze, mint a Belgiumból érkező Barthold Kuijken, Simon Standage Nagy-Britanniából, vagy Malcolm Bilson az Egyesült Államokból. A mesterkurzusok magyar, angol és német nyelven folynak majd.

A programsorozatot június 20-án a Szent Mihály-templomban az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus előadása nyitja meg, Händel és Haydn műveivel. Június 23-án Zádori Mária (ének) és Komlós Katalin (fortepiano) tolmácsolásában hallhatunk Haydn-darabokat. Június 24-én az Extravaganza in Eszterháza hangzik el a Liszt Ferenc Kulturális Központban Le Cercle de l'Harmonie tolmácsolásában. Június 26-án Mozart- és Haydn-dallamok csendülnek fel Simon Standage (hegedű) és Malcolm Bilson (fortepiano) előadásában. A kurzuszáró koncertre június 27-én kerül sor, ezt a Széll Rita táncmester vezette táncház követi majd a BW Pannonia M. Hotel éttermében.

Részletek az alábbi oldalakon:
Sopron város weboldala

www.haydn2009.sopron.hu

www.prokultura.hu

Számos kiváló program, jobbnál jobb előadók várják tehát egész évben a kultúra iránt érdeklődő Haydn-rajongókat itthon és Ausztriában egyaránt. (További információk: www.haydn2009.net)