Konrád

Népszerű Haydn-koncertek országszerte

2009.06.03. 15:24

Programkereső

A Haydn Év 2009 rendezvénysorozat eddigi csúcspontja volt a pünkösdi hétvége. A szerző halálának 200. évfordulója alkalmából rendezett komolyzenei és crossover programok országszerte mintegy több ezer zenekedvelőt varázsoltak el.
Joseph Haydn
Joseph Haydn

A kilenc helyszínen megrendezett 23 koncertre összesen 10.000 néző volt kíváncsi. A hétvége minden bizonnyal legizgalmasabb programja a Zenés Gyereknapi Haydn Maraton volt a Millenárison, ahol az esős idő ellenére mintegy négyezren élvezhették az eszterházai mester zenéjét - a legkülönfélébb feldolgozásokban.

Az eseményt szervező Hungarofest Kht. Klassz Zenei Irodájának kiemelt célja, hogy minél szélesebb rétegek számára váljon elérhetővé a klasszikus zene. Ezért arra kérték a fellépőket, hogy ezen a napon "laza, utcai viseletben" mutassák be Haydn műveit a közönségnek. A maratoni nap egyik fénypontjaként Kocsis Zoltán Szakcsi Lakatos Bélának "adta át" a zongorát, aki Haydn szonátatételekre improvizált. Emellett bábjáték, világzenei és crossover programok garantálták, hogy mindenki találjon magának való elfoglaltságot.

Balatonfüred, Budapest, Esztergom, Pécs, Sopron, és mintegy 3.000 érdeklődő zenekedvelő vett részt az osztrák kezdeményezésű World Creation Day projektben, amelynek keretében öt különböző helyszínen csendült fel Haydn A teremtés című oratóriuma.

Az MR3-Bartók Rádió jóvoltából az érdeklődők a fertődi Esterházy-kastélyban, tehát eredeti környezetben élvezhették a zenei géniusz műveit olyan világhírű előadók tolmácsolásában, mint Spányi Miklós, az Akademie für Alte Musik Berlin, vagy az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar és Fischer Ádám.

A bicentenáriumi Haydn-koncertek sikere azt bizonyítja, hogy az alig több mint egy éve alakult a Hungarofest Kht. Klassz Zenei Iroda koncepciója "nyitott fülekre talált", és Magyarországon a klasszikus zene valóban nem lejárt lemez. A 2010-ben esedékes Erkel- és Mahler-évfordulók alkalmából hasonlóan ötletes és színvonalas programsorozatra számíthatnak az érdeklődők.

www.klassz.org