Sándor, Ede

Maestro

2009.06.03. 16:49

Programkereső

Megjelent Várkonyi Judit Lukács Ervinről szóló memoárkötete. A kiadványt kedden mutatták be az Operaházban.

Várkonyi: Lukács Ervin
Várkonyi: Lukács Ervin

 A Maestro. Lukács Ervin emlékezik címmel második könyvét vehetjük kezünkbe Várkonyi Juditnak, aki Palánkay Klára énekes után most a világhírű karmestert faggatta életéről. Míg az első esetben a díva maga kereste meg kérésével az írót, addig a dirigens nehezen állt kötélnek. „Nem kell rólam könyv. Nem emlékszem semmire" - mondta sejtelmesen a könyvbemutatón is, hogy aztán színesebbnél színesebb történeteken keresztül engedjen bepillantást a könyv legizgalmasabb részleteibe. Abba, hogy a moziba csalva szülei hogyan iratták be mégis a Fodor Zeneiskolába, hogy hogyan végezte el a futballbírói tanfolyamot, hogyan vizsgázott a szigorú Kodálynál, s milyen szerencsés véletlenek alakították karrierjét.

A gazdagon illusztrált kötet a Magyar Állami Operaház archívumából és Lukács Ervin albumából kölcsönzi képanyagát. A történeteken keresztül kibontakozó izgalmas élettörténet mellett összefoglalót olvashatunk a maestro operaházi premierjeiről, annak pontos dátumairól, a külföldi utakról az Állami Hangversenyzenekarral, a Hungaroton archívumában szereplő felvételekről, továbbá megtaláljuk benne a televíziós felvételek jegyzékét és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával adott koncertek dátumait, közreműködőit és műsorát is.

Igényes, szép könyvet vehet kezébe az olvasó az Európa Kiadó gondozásában egy csendes, visszahúzódó művészről, akiről a zenén keresztül már sok mindent megtudhattunk, de most először, e köteten keresztül ismerhetjük meg életének emberi mozgatórugóit.