Sándor, Ede

Sör, csoki, Haydn

2009.06.03. 15:02

Programkereső

Két nagy sikerű hangversenyt adtak a Budapesti Vonósok Flandriában május 31-én és június 1-jén. A World Creation Day kezdeményezéshez csatlakozva Haydn A teremtés című oratóriumát szólaltatták meg flamand és osztrák közreműködőkkel. Folytatásként a Flamand Haydn Társaság július 25-én látogat Eszterházára.
Borromeo Szent Károly-templom
Borromeo Szent Károly-templom

A Flandriai Haydn Fesztivál a Hungarofest Klassz Zenei Irodával és a Brüsszeli Magyar Kultúra (HCB) együttműködésben Haydn halálának 200. évfordulója tiszteletére rendezte a hangversenyeket. A Budapesti Vonósokhoz a Genti Madrigálkórus, valamint Ursula Fiedler szoprán és Michael Novak tenor, valamint a flamand basszbariton, Wilfried van den Brande csatlakozott. Az előadásokat Drahos Béla vezényelte.

Május 31-én a kitűnő akusztikájú antwerpeni Borromeo Szent Károly-templom, június 1-jén a mecheleni 900 fős Szent Rumbold Katedrális telt meg zsúfolásig. A két koncertre csaknem másfélezren voltak kíváncsiak, köztük olyan díszvendégek, mint Godfried Danneels belga érsek, Jan van der Brande volt miniszterelnök, az EU Régiók Bizottságának elnöke, és Esterházy Antal herceg. Utóbbi koncert után Jo Haazen, a katedrális világhírű harangjáték-iskolájának professzora egy órás ünnepi harangjáték-hangversneyt adott Haydn tiszteletére.

A sikereket a Mecheleni Haydn Biennálé válaszlátogatása követi július 25-én Eszterházán. Mechelen harangjáték-hagyományait Haazen professzor mutatja be a kastélyparkban, de a belga napon, Belgium kulináris hirességei (mindenekelőtt a sörök és a csokoládék) is megismerhetők lesznek.