Sándor, Ede

És lőn...

2009.06.04. 00:04

Programkereső

Joseph Haydnt már életében tisztelte a világ, az eltelt idő ezt a tiszteletet csak fokozta, évszázadok távlatából lehet csak igazán felmérni azt az örökséget, amelyet Haydn hagyott az utána következő generációknak. Rá emlékezik a MÁV Szimfonikus Zenekar június 5-én, pénteken, A teremtés című oratóriumának előadásával.
0F298CEA-A3CE-4961-8B3A-8A57D22E6AA6

Haydn, miután 30 évi szolgálat után feladta az Esterházy hercegi családnál betöltött karmesteri állását, hosszabb időre Londonba utazott, ahol nagy sikereket aratott szimfóniáinak előadásával, közben pedig megismerte Händel műveit. E tapasztalatok birtokában írta meg két oratóriumát, A teremtést és Az évszakokat. Az előbbi alapja az Ótestamentum, Mózes első könyvének kibővített szövege. A mű a témához méltó módon zengi a Teremtő dicséretét, emellett azonban élénk, változatos módon, néha a naturalizmust súrolva, helyenként kedves humorral fűszerezve ábrázolja a teremtett világ különböző jelenségeit, az égtől és a földtől kezdve a Napon és a Holdon át a növényekig és állatokig. Képeskönyv zenében, szokták róla mondani. Ahogyan a Teremtés könyvében az egész látható és láthatatlan világ, ebben a zenében Haydn egész zenei világa benne van.

Két évvel a bécsi premier után első külföldi bemutatója 1800. március 18-án Budán volt, József nádor és Anna Pavlovna orosz nagyhercegnő esküvője alkalmából, Haydn maga vezényelt. Hogy mekkora esemény volt ez a korabeli magyar főváros életében, jelzi, hogy azóta a budai Alkotás-utca őrzi e hangverseny emlékét.

2009. június 5. 19.30
Zeneakadémia Nagyterem
MÁV Szimfonikus Zenekar
Km.: Szabóki Tünde, Brickner Szabolcs, Bretz Gábor és az MR Énekkar

Vez.: Kollár Imre

Lukács Miklós-bérlet