György

2009: egy év Joseph Haydn jegyében

2009.06.08. 13:44

Programkereső

Az alsó-ausztriai Grafenegg immár kihagyhatatlan részévé vált Ausztria kulturális kínálatának.
Wollkenturm
Wollkenturm

 Az először 2007-ben megrendezett zenei fesztivállal új időszámítás kezdődött Grafeneggben: a rendezvénynek a felújított és építészetileg egyedülálló környezetben található Wolkenturm szabadtéri színpad és az új életre keltett kastélypark ad otthont, rossz idő esetén pedig az Auditorium fogadja be a közönséget.

A harmadik nemzetközi Grafeneggi Zenei Fesztivál három hétvégén keresztül várja az érdeklődőket, csütörtöktől vasárnapig, 2009. augusztus 20. és szeptember 6. között. A program középpontjában idén is a nagyzenekari koncertek állnak. Rudolf Buchbinder így jellemzi a fesztivált: "Változatos és innovatív. A maximánk továbbra is a minőség - mind a program, mind a fellépők terén."

S valóban, már a rendezvénysorozat megnyitója is egyedülálló lesz augusztus 20-án: színpadra lép korunk egyik legkarizmatikusabb operaénekese, Ferruccio Furlanetto, valamint a fiatal generáció egyik legkeresettebb előadója, Joseph Calleja. A zenekart Andrés Orozco-Estrada vezényli, aki a 2009-2010-es szezontól kezdődően vezetőkarmesterré lép elő.

Az emlékév tiszteletére elmaradhatatlan programpont az augusztus 27-i klasszikus zenei est, Joseph Haydn és Felix Mendelssohn Bartholdy műveivel. Játszik az Orchestra of the Age of Enlightment, vezényel Sir Roger Norrington, trombitán közreműködik David Blackadder.

A fesztiválnak magyar vonatkozása is lesz, hiszen augusztus 22-én a Budapesti Fesztiválzenekar adja elő Prokofjev, Bartók és Dvorák műveit, Fischer Iván vezényletében. Hegedűn játszik Leonidas Kavakos.

További információk: www.grafenegg.at

Számos kiváló program, jobbnál jobb előadók várják tehát egész évben a kultúra iránt érdeklődő Haydn-rajongókat itthon és Ausztriában egyaránt. (További információ: www.haydn2009.net)