Ervin

Haydn és Sopron

2009.06.08. 00:00

Programkereső

Haydnt bár kétségtelenül osztrák mesterként tartjuk számon, több szálon is kötődött a magyarokhoz. Játsszon a Fidelióval és nyerjen koncertjegyeket és CD-ket!
Sopron, Tűztorony
Sopron, Tűztorony

Haydn szülőfaluja Magyarországhoz való közelségének, továbbá az Eszterházán eltöltött évtizedeknek, és minden bizonnyal a Sopronhoz kötődő üzleti s időnként viharosnak bizonyuló rokoni kapcsolatainak köszönhetően is, muzsikájában mindvégig megjelennek a magyar verbunkos zene motívumai.

Sopron városával a derűs és tiszta formavilágot kedvelő zeneszerző az Esterházy-család révén került kapcsolatba. Abban az időben, amikor a "magyar Versailles-ként" emlegetett Eszterháza némi túlzással a bécsi opera fellegvárává nőtte ki magát, Haydn L'infedeltá delusa című operájának szövegkönyvét a híres soproni Siess Nyomdában készítették. Haydn Sopronhoz, annak környékéhez fűződő kapcsolatai a zeneszerző halála után sem szűntek meg. Testvéröccse, Michael jegyzékében sorolta fel mindazon rokonokat, akikről halála után gondoskodni kíván: köztük említi az Eszterházán varrónőként szorgoskodó Anna Maria Mosert, elhunyt testvérének lányát, illetve Nikola (ma: Fertőszentmiklós) kocsmárosnéját, Anna Wimmer asszonyt is.

Haydn, aki csaknem három évtizedig, 1762-től 1790-ig tevékenykedett a hercegi udvarban Esterházy "Fényes" Miklós zenészeként és zenekarvezetőjeként, Kismarton az Eszterháza közötti utazásai során gyakran pihent meg Sopronban. Minderre a Templom utcában található Esterházy-palota emlékeztet, amely Haydn-házként is ismert - és ma a Bányászati Múzeumnak ad otthont. A házon emléktábla, termeiben Haydn-korabeli falfestések idézik fel a zseniális komponista soproni látogatásait. A 2009-es Haydn-évben pedig a kismartoni (Eisenstadt) programokhoz kapcsolódóan Sopron is koncertekkel tiszteleg a művész emléke előtt.

A Soproni Ünnepi Játékok kulturális programsorozatát 1932-ben Haydn A teremtés című oratóriumával indították útjára. Erre emlékezve az idei Soproni Ünnepi Hetek nyitányaként, 2009. június 19-én a Fő téren szabadtéri előadáson is megszólal a darab, a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar és az egyesített soproni kórusok előadásában.

Rendhagyó koncertre kerül sor 2009. augusztus 25-én: a borkóstolóval egybekötött kamarazenei hangversenyen a Wespa-kvartett játssza többek között Haydn D-dúr vonósnégyesét.

Kérdésünk: Kinek a társaságában járt Joseph Haydn Sopronban?

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen két szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer egy kamarazenei hangversenyre Sopronba augusztus 25-ére, és négy másik szerencsés egy-egy CD-vel lesz gazdagabb.

2009. augusztus 25. 20:00

BW Pannónia Hotel (Sopron)
Kékfrankos kamaraest - Wespa Vonósnégyes

Km.: Firtl Mátyás (klarinét), Wespa Vonósnégyes (tagjai: Wolfgang Göllner, Kontor Kamilla, Kóczán Péter, Vámos Marcell)

Mendelssohn: D-dúr vonósnégyes, op. 44/1
Carl Stamitz: Klarinétkvartett, op. 19
Haydn: D-dúr "A pacsirta" vonósnégyes, op. 64/5

www.haydn2009.sopron.hu

www.prokultura.hu

www.haydn2009.net

http://www.wespaquartett.eu