Sándor, Ede

Suono Italia

2009.06.08. 00:02

Programkereső

Az Olasz Külkereskedelmi Intézet együttműködésben az Akusztikus Hangszergyártók Olasz Egyesületével 2009. június 16. és 18. között rendezi meg a Suono Italia – "Olaszország Hangjai” elnevezésű programsorozatot a Várban, az MTA Zenetörténeti Múzeumában.
Suono Italia hirdetés
Suono Italia hirdetés

A rendezvény olasz hangszerek kiállítását, üzleti találkozókat, interaktív szakmai szemináriumokat, illetve klasszikus- és dzsesszkoncertek keretében fellépő olasz és magyar művészek előadásait foglalja magában. A részletes program itt tölthető le.

Az olasz hangszerek

A mai olasz hangszergyártást a magas minőségű termékek, az előállításuk során alkalmazott kifinomult kézműves technikák alkalmazása és a hangszerek sajátos hangzása jellemzi. Közismert, hogy a vonós hangszereket megszólaltató legnevesebb kortárs előadóművészek olasz hangszereken játszanak. Egyes hangszerek (például a vonós hangszerek közül jópár) minőségüknek köszönhetően egyedi alkotásoknak számítanak. Gyakran valódi "műtárgyakról", exkluzív darabokról, a hangszerkészítés évszázadokon keresztül továbbadott ősi tudásának gyümölcseiről van szó.

Innovatív promóciós tevékenység

Az elmúlt években az olasz vállalkozásoknak, a hagyományos szakvásárokon (Musikmesse, Namm, Music Cina, stb.) való részvételén túl, alkalmuk nyílt az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE) és az Akusztikus Hangszergyártók Olasz Egyesülete (ACISA) által szervezett innovatív promóciós eseményeken is jelen lenni. Olyan hangsúlyos kezdeményezésekről van szó, ahol a kiállítói aspektust kiegészítik egyéb olyan fontos elemek, melyek a kézműves hangszereknek - mint terméknek - a promócióját segítik, ilyen például a szakmai bemutató vagy a koncert. A 2009. évi program Budapesten a Suono Italia rendezvény keretében, az elmúlt évek tevékenységével összhangban olyan eseménysorozatot alakított ki, amely színvonalas keretek között képes a szakma és a zenészek figyelmét az olasz hangszer sajátosságaira irányítani.

Kiállítás a Zenetörténeti Múzeumban

A kiállításon - amelynek a budapesti Zenetörténeti Múzeum csodálatos környezete ad otthont -, szinte valamennyi hangszercsalád képviselteti magát: fúvós, vonós és pengetős hangszerek, stb. Különlegességnek számítanak a cremonai és a toszkán hangszergyártást képviselő hangszerek, a Salvi-hárfák, a Patricola cég klarinétjai, oboái, angolkürtjei, a Borgani szaxofonok, a castelfidardói harmonikák, melyek nemcsak megtekinthetőek, hanem meg is szólaltathatók. A hangszerkészítők jelenléte biztosítja, hogy a látogatók és a zenészek a kérdéseikre kimerítő választ kaphassanak.

bőgő, illusztráció
bőgő, illusztráció

Olasz hangszerek koncertelőadása

Az esemény keretében szervezett koncertek megfelelő keretet biztosítanak ahhoz, hogy a hallgatóság elmerülhessen a kortárs olasz zenei irányzatok némelyikét képviselő rendkívüli előadások élvezetében. A felcsendülő darabok közös nevezőjét az olasz zenei kultúra ezernyi megnyilvánulásának klasszikus és modern olvasata jelenti. A koncerteken előadó művészek az Olaszországban az elmúlt évtizedekben kibontakozott irányzatot képviselik. A klasszikus zenei képzettséggel rendelkező és rendkívüli nyitottságot tanúsító művészek valamennyien a kortárs klasszikus zene elkötelezettjei. Egy részük nemzetközileg is elismert előadó, a többiek pedig az olaszországi zenei élet jelentős szereplői (Gabriele Mirabassi, Stefano Cantini, Peo Alfonsi, Mauro Grossi, Mirco Patarini). A koncerteket meghívott magyar eladók előadásai fogják gazdagítani. Természetesen a koncerteken a zenészek olasz hangszereken játszanak.

Hangszergyártók és művészek találkozója, szakmai bemutatók

A koncertek szólistái a zenészekkel és a zene kedvelőivel szervezett találkozókon is részt vesznek. Ezeken az eseményeken természetesen a hangszerek készítői is jelen lesznek, akik a hangszerek felépítésének sajátosságait, illetve a hangzásukat meghatározó technikákat ismertetik. 

                                                                                 

További információ: Olasz Külkereskedelmi Intézet, tel.: (1) 266-7555, e-mail: budapest@ice.it