Márk

Zenével születve

2009.06.09. 12:34

Programkereső

Kanadai kutatók szerint a koraszülött csecsemőkre nagyon jó hatással van a zene. A babák ugyanis erőteljesebben gyarapodnak.
28594429-674D-4EB9-90F4-AE3AC3B4DE33

A kanadai Alberta Egyetem kutatói kilenc felmérést vizsgáltak át, és arra a következtetésre jutottak, hogy a zene jótékonyan hat a szívműködésre, a légzésre, a viselkedésre is, sőt, csökkenti a fájdalmas orvosi beavatkozások alatt a fájdalomérzést. A gyerekek nyugodtabbak, a szülők is jobban érzik magukat, a kicsik súlygyarapodása gyorsabb, a kórházban töltött napok száma pedig rövidül.

A felmérések során a gyerekek altatódalokat hallgattak vagy egy képzett zenész énekelt hárfa kísérettel, de a szívdobogás hangjaira és a méhen belüli neszekre is rendkívül jól reagáltak a csöppségek.

A koraszülés veszélyes is lehet, hiszen később szövődmények léphetnek fel: agybénulás, süketség, vakság, krónikus tüdőbetegség, tanulási és magatartási zavarok egyaránt valószínűsíthetők. Ezért is fontos, hogy minden eszközzel küzdjenek a 37. hét előtt születettek minél kedvezőbb életbe indulási esélyeiért.