Konrád

Elsöprő távol-keletiek

2009.06.10. 00:03

Programkereső

Az idei Van Cliburn Zongoraversenyen megosztott első díjait egy kínai és egy japán zongorista érdemelte ki. A kéthetes versenyen 29 ifjú zongoraművész részvételével zajló verseny győztesei a legfiatalabb indulók lettek.
Haochen Zhang
Haochen Zhang

A 19 éves kínai Haochen Zhang és a 20 éves japán Nobuyuki Tsuji bizonyultak a legjobbnak a Fort Worth-ben rendezett Van Cliburn Zongoraversenyen. Teljesítményükkel 20.000 USA-dollárt, egy lemez- és hároméves koncertszerződést érdemeltek ki.

A nagy repertoárral rendelkező Nobuyuki Tsuji születése óta vak. Ő az első olyan zongorista a verseny 47 éves története alatt, aki vak és bejutott a döntőbe. Zhangot kevesen sorolták az esélyesek közé, de az az érettség, ahogyan Prokofjev 2. zongoraversenyét játszotta - Tsuji Chopin e-moll zongoraversenyét adta elő - meggyőzte a zsűrit az előzetes vélekedés ellenkezőjéről. A döntőben a versenyzőket a Fort Worth-i Szimfonikus Zenekar kísérte James Conlon vezényletével.

A második helyen a 23 éves dél-koreai Yeol Eum Son végzett, a harmadik díjat a zsűri nem adta ki. A további finalisták, akik jutalma egyéves koncertszerződés és 10.000 USA-dollár: Jevgenyij Bozsanov (Bulgária), Mariangela Vacatello (Olaszország), Di Wu (Kína). A Steven De Groote-ról elnevezett különdíjat a legjobb kamarazenei előadásért a bolgár és a dél-koreai zongorista kapta, a győztes japán művész kapta az új mű legjobb előadásáért járó Beverley Taylor Smith-díjat. A különdíjasok: Alessandro Deljavan, Eduard Kunz, Lukas Vondracek.