Konrád

Hol nyaralnak Dohnányiék?

2009.06.11. 00:00

Programkereső

Arról ugyan nem számolhatunk be, hol töltik szabadságukat a Budafoki Dohnányi Zenekar tagjai, azt viszont tudjuk, mit csinálnak augusztusban: három nyáresti koncertet adnak a Zempléni Fesztiválon, majd a Svájcba utaznak, ahol a Sion Valais Nemzetközi Hegedűverseny és Zenei Fesztiválon vesznek részt.
Shlomo Mintz
Shlomo Mintz

Az észak-magyarországi régió egyik legnagyobb kulturális rendezvényét, a Zempléni Fesztivált augusztus 7-16 között rendezik. A fesztivál állandó résztvevőjeként a Budafoki Dohnányi Zenekar a világhírű finn basszust, Jaakko Ryhänent és Sümegi Esztert, az Operaház szopránénekesnőjét kíséri augusztus 9-én. A gálaesten a romantikus operairodalom legnépszerűbb áriái lesznek hallhatók Sárospatakon.

Augusztus 12-én a nagybőgő Paganinije, a magyar közönség számára sem ismeretlen Nabil Shehata lesz a zenekar vendége. A egyiptomi-német virtuóz Koussewitsky elképesztő technikai tudást igénylő nagybőgőversenyét játssza, és karmesterként is bemutatkozik.

A harmadik hangversenyen, augusztus 14-én Hollerung Gábor irányításával, népszerű filmzenéket játszik a zenekar. Az előadáson a Harry Potter, az Indiana Jones, a Jurassic park, A Karib-tenger kalózai, és más híres filmzenék  mellett olyan klasszikus zeneművek is hallhatók lesznek, amelyeket filmek betétszámaiként használtak, így például Sibelius: Finlandia (Die Hard 2), Wagner: A walkűrök lovaglása (Apokalipszis most), Mascagni: Parasztbecsület - Intermezzo (Keresztapa), vagy Händeltől a Lascia ch'io pianga (Farinelli a kasztrált).

Augusztus második felében a svájci Sion városába teszi át ideiglenesen székhelyét, ahol a Sion Valais Nemzetközi Hegedűverseny aktív résztvevője lesz, hiszen rezidens zenekarként ők kísérik a versenyzőket a hegedűverseny-kategóriában. Az augusztus 23-i gálahangversenyen a Budafoki Dohnányi Zenekar Shlomo Mintz vezényletével a verseny első három helyezettjét kíséri. Másnap, az együttes önálló hangversenyén Hollerung Gábor dirigálja a zenekart, s Rossini: Tell Vilmos-nyitányát, Rimsky-Korsakov: Sheherezadéját, valamint a verseny győztese által választott hegedűversenyt adják elő.

Az 1963-ban Varga Tibor által alapított, 2004 óta Shlomo Mintz nevével fémjelzett, rangos nemzetközi versenyen 15-32 év közötti hegedűművészek mérhetik össze tudásukat, s emellett 14 fesztiválkoncerten szimfonikus, kamara és vokális muzsika is hallható. A zenekar évek óta sikeres munkakapcsolatot ápol Shlomo Mintz-cel. A világhírű hegedűművész 2005-ben a Művészetek Palotájában volt a zenekar vendége, s azóta az együttes immáron második alkalommal működik közre a Sion Fesztiválon. Az idei verseny legjobbjait a Budafoki Dohnányi Zenekar vendégeként - a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan - hamarosan megismerheti a magyar közönség is.

www.bdz.hu

www.zemplenfestival.hu

www.sion-festival.ch