Csilla, Noémi

Bárki lehet zongorista

2009.06.13. 12:57

Programkereső

London főpolgármestere és a Nemzeti Lottóalap jóvoltából a brit főváros utcáin 31 zongora várja a rajtuk játszani akarókat.
The British Library
The British Library

A hangszereket London legnevezetesebb épületei és turistacélpontok környékére viszik, így lesz zongora a British Library, a Természettudományi Múzeum, a Bank of England és a Tate Galéria előtt. Minden zongorát képzőművészek díszítenek egyedi módon, így például a Carnaby Streetre kitett zongora élénk színű, 1960-as éveket idéző mintát kap, a Bank of Engald előtti stílszerűen pénzmotívumot, a Protobello Roadra egy zöldségekkel és gyümölcsökkel kidekorált zongora kerül.

Az ötletgazdák bíznak a járókelőkben, és remélik, a korlátokhoz rögzített hangszerek nem lesznek vandálok áldozatai, és a laminált kottákat sem lopják el. A projekt elsősorban a közösségi szellemről szól. "Bárki játszhat a hangszereken, és reméljük, hogy kisebb kórusok is kialakulnak a járókelőkből. Abban bízunk, hogy az emberek úgy bánnak majd a zongorával, mintha az a saját otthonukban állna, például ha esik az eső, letakarják" - mondta az egyik szervező. És hogy a zenei élmény ne csorbuljon, egy zongorahangoló járja majd biciklivel a londoni utcákat és ellenőrzi a hangszereket.