Ervin

Páratlan lehetőség kapujában

2009.06.13. 19:05

Programkereső

Meskó Ilona zeneszerző-karmester egyedüli magyarként jutott be a világ legnagyobb karmesterversenyének, az 51. Besançoni Nemzetközi Karmesterverseny döntőjébe.
D2EA1D27-C478-44BD-88FF-F161AA87618C

Az 1951-ben alapított rangos megmérettetés történetében még soha nem fordult elő, hogy magyar, ráadásul egy női karmester túljutott volna a válogatón. Az elmúlt három hónapban öt nagyvárosban rendezték meg az elődöntőket: Besanconban, Montreálban, Berlinben, Tokióban és Pekingben. Csak Berlinben - ahol Ilona is próbát vezényelt - 120-an indultak, és négy napig tartott a jelentkezők meghallgatása.

A zsűriben olyan elismert művészek ülnek, mint Mark Volpe, a Boston Szimfonikus Zenekar vezérigazgatója, Wolfgang Sandner, a Frankfurter Allegmeine Zeitung zenekritikusa, Kazimierz Kord, a Varsói Filharmonikusok és a SWR Baden-Baden Szimfonikus Zenekar  egykori zeneigazgatója, Csaba Péter, a Besançon Franche-Comté Zenekar és a Virtuosi di Kuhmo zeneigazgatója, Edith Canat de Chizy zeneszerző, Jiri Belohlavek, a BBC Szimfonikusok zeneigazgatója, a Prágai Tavasz Nemzetközi Zenei Fesztivál igazgatója, a zsűri elnöke pedig Zdenek Macal, a New Jersey Szimfonikus Zenekar és a Cseh Filharmonikus Zenekar egykori zeneigazgatója.

A versenyre szeptemberben kerül sor, a fődíj 12 000 euró, második és harmadik díjat nem adnak ki. Ahogy Meskó Ilona, a 28 éves művésznő, a Ventoscala Szimfonikus Zenekar alapító-karmestere a Fideliónak elmondta, életében először indult el karmesterversenyen, és rendkívül örül ennek a kiemelkedő eredménynek, hiszen akinek a neve a 20 döntős között szerepel, az már bekerült a nemzetközi zenei élet vérkeringésébe.

www.festival-besancon.com
www.meskoilona.hu
ventoscala.com