Ervin

2009: egy év Joseph Haydn jegyében

2009.06.15. 11:03

Programkereső

Az eisenstadti Haydn Napok zárómatinéján, 2009. szeptember 27-én, vasárnap 11:00 órakor az Osztrák–Magyar Haydn Zenekar lép színpadra.
Osztrák-Magyar Haydn Zenekar
Osztrák-Magyar Haydn Zenekar

Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekart Fischer Ádám javaslatára alapították 1987-ben, egyidejűleg a Nemzetközi Haydn Napokkal. Fischer már az előző érában arra törekedett, hogy a két ország legjobb zenészeit összetoborozza, közös munkájukat Haydn műveinek szentelve.

A matiné során felcsendülnek Haydn Melankólia (Nr. 75 d-dúr) és Londoni (Nr. 104 d-dúr) szimfóniái, valamint az Esz-dúr trombitaverseny, Boldoczki Gábor közreműködésével.

Az 1796-ban írt trombitaverseny Haydn utolsó alkotása e műfajban. Megírására Anton Weidinger, bécsi udvari trombitás ösztönözte, aki újfajta, billentyűkkel ellátott trombitát konstruált, és ezzel a hangszer technikai lehetőségeit jelentős mértékben tovább fejlesztette. Weidinger kedvéért Haydn szakított a közkeletű hármashangzat-dallamossággal, és metodikáját a diatonikus - sőt, olykor a kromatikus - hangsor meneteiből alkotta meg. Éneklő dallamot a szólóhangszer számára csak a lassú tétel siciliano-muzsikája során írt. A két saroktételben viszont a trombita természetével látszólag ellenkező mozgékonyságot követelt meg a zeneszerző.

A 12. londoni szimfóniára végérvényesen ráragadt a „London" jelző, de nevezik olykor "duda"-szimfóniának is, a zárótétel dudatánc jellegére utalva. 1795-ben ír alkotásban a szinte már hagyományossá vált lassú bevezetés komor, szenvedélyes hangjai után derűs, mozgékony dallam mutatkozik be, és jóformán az egész tétel folyamán hallható. Az érett alkotó kedvvel szedi ízekre, mutatja be fényben és árnyékban egy-egy részletét, a motivikus technika kifinomult eszközeivel faragva rajta. A variációs második tétel bensőséges, dalszerű melódiát dolgoz fel. A Menüett vaskos, dobbantós tánc, amely a trióban érzelmesebb hangulatba oldódik. A sziporkázó zárótételben Haydn dudatáncszerű népdalemléket elevenít fel: nyugat-magyarországi horvát telepesektől hallhatta ezt a dallamot.

További információk: www.haydnfestival.at 

Számos kiváló program, jobbnál jobb előadók várják tehát egész évben a kultúra iránt érdeklődő Haydn-rajongókat itthon és Ausztriában egyaránt. (További információ: www.haydn2009.net)