Márk

A Zene Európai Ünnepe

2009.06.15. 15:10

Programkereső

A Zene Ünnepe egy hatalmas megmozdulás, amely ingyen kínál koncerteket professzionális és amatőr zenekaroktól egyaránt. A Francia Intézetben június 19-én a Cambini Kvartett lép fel a sorozat keretében.
Cambini Kvartett
Cambini Kvartett

A Francia Intézet nemcsak ezzel a koncerttel járul hozzá a rendezvényhez, hiszen a Városligetben a Zenzile francia együttest hozza ela  közönségnek. A Zene Európai Ünnepe jó alkalom arra, hogy a közönség kimozdulva otthonról nyisson az addig kevésbé ismert zenei stílusok felé, másfelől, lehetőséget biztosít különböző zenei intézmények számára (opera, zenekarok, kórusok, stb.), hogy kiszabaduljanak a négy fal közül és megmutatkozzanak a szabad ég alatt. Franciországban a zenész szakma mellett sokan kézbe veszik hangszerüket és kedvükre muzsikálnak az utcákon.

A Zene Európai Ünnepét 1982-ben tartották először Franciaországban. Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt zenével köszöntsék. Az ötlet az akkori francia kulturális miniszter, Jack Lang támogatásával valósult meg.

Ma már a Zene Európai Ünnepe európai, sőt nemzetközi méretűvé vált : több mint 100 országban rendezik meg ugyanazon a napon, június 21-én.

www.zeneunnepe.hu
www.franciaintezet.hu