Zita, Mariann

Haydn boszorkánykonyhája

2009.06.17. 12:22

Programkereső

A Haydn-maratonon túl, de a nyári fertődi koncertsorozatokon innen az eszterházai mester magyar kultuszáról kérdeztük Bánfalvi Bélát, Malina Jánost és Vashegyi Györgyöt.

Bánfalvi Béla
Bánfalvi Béla

Bánfalvi Béla, a Budapesti Vonósok koncertmestere: Az idei év jelentőségére való tekintettel az eddigi gyakorlattól eltérően nem 7, hanem 10 koncertből áll a Budapesti Vonósok Nemzetközi Haydn Fesztiválja. A Haydn évforduló mellett a Budapesti Vonósok számára is jubileum ez az esztendő, hiszen a zenekar 15 évvel ezelőtt alapította a Haydn Fesztivált, azzal a céllal, hogy újra rendszeresen felcsendüljön Haydn muzsikája a fertődi Eszterházy kastély csodálatos tükörtermében, hiszen 1995 előtt az Eszterházy kastélyban nem volt rendszeres zenei élet. Az elmúlt 15 év alatt a nemzetközi zenei élet legkiemelkedőbb személyiségei voltak a fesztivál vendégei, és 2009-ben is olyan világsztárok lesznek közreműködők, mint Ruth Ziesak, Reinhold Friedrich, Perényi Miklós, a Párkányi Quartet és a fiatal spanyol zongoraművész, José Louis Fernando Perez. Semmihez sem hasonlítható a kastély atmoszférája. Egész más érzés itt koncerteket adni. A gyönyörű helyszín mellett az a tudat is nagyban befolyásolja, segíti a munkánkat, hogy ezek között a falak között hosszú  ideig maga Haydn muzsikált.

F9ED333A-45CC-4205-BBCA-4EF6ECDFDD52

Malina János, a Magyar Haydn Társaság elnöke: A Magyar Haydn Társaság már 1998-ban, a "Haydn Eszterházán" fesztivál elindításával is a "Magyar Verszália" Haydn nevével összefonódó egyetemes zene- és kultúrtörténeti jelentőségét kívánta bemutatni, a hazai és nemzetközi közvélemény számára kézzelfoghatóvá tenni. Haydn egy sokat idézett kijelentése szerint zenéje az Eszterházán élvezett különlegesen kedvező helyzetének és munkakörülményeinek következtében vált szükségszerűen eredetivé. Egy neves életrajzírója, Ludwig Finscher egyenesen alkotói "laboratórium"-ként aposztrofálja Eszterházát. Mi mindig arra törekedtünk, hogy minél sokoldalúbban mutassuk meg, mi készült Haydn "boszorkánykonyhájában" Eszterházán, és igyekeztünk a régi hangszeres előadók világából a legjelentősebbeket meghívni fesztiválunkra. Kevésszer éreztük azt, hogy ehhez a célhoz olyan közel kerültünk, mint az idén. A mindenütt érezhető megszorítások csak a koncertek számán, de nem a színvonalán érezhetőek. Az angol Felvilágosodás Zenekara Sir Roger Norrington vezényletével, illetve az Orfeo Zenekar Vashegyi György vezetésével, ezenkívül Malcolm Bilson, a Tomasini és a Mosaïques Vonósnégyes, továbbá az Aura Musicale együttes (utóbbi hallatlanul eredeti és izgalmas Haydn-Pleyel-programmal), úgy érezzük, különlegesen "sűrű" és sokszínű, valóban ünnepi programmal járul majd hozzá a Haydn-év gazdag nemzetközi színképéhez.

B614706A-BBA9-456F-875E-6A145475FB88

Vashegyi György, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar alapító-karmestere, művészeti vezetője: Az Eszterházán töltött évtizedek, az ott szerzett tapasztalatok Joseph Haydn egész zeneszerzői gondolkodását alapvetően és döntően, élete végéig meghatározták, ezért túlhangsúlyozhatatlan a helyszín, az ott született és előadott kompozíciók jelentősége. A Purcell Kórus és Orfeo Zenekar 1998-ban, illetve 2002-ben elkezdett sorozatai - az összes mise és valamennyi Londoni korszaka előtti szimfónia elsősorban Eszterházán történő megszólaltatása - az idei, ünnepi esztendőben zárulnak le; "emblematikus" jelentőségű ezért számunkra 2009. szeptember 5-i, fertőszentmiklósi koncertünk, amelyen az utolsó, 104. jegyzékszámú "London" szimfóniát és az utolsó misét ("Harmoniemesse") együtt adjuk elő. Ugyanakkor sok teendő vár még ránk: meggyőződésem, hogy Haydn még jobb megismeréséhez az út az Eszterházán a 18. században előadott operarepertoár (Haydn és kortársai ilyen művei) újrafelfedezésén keresztül vezet - az elkövetkező években ebbe az irányba szeretnénk továbblépni.

Km.: Szabadi Vilmos (hegedű), Budapesti Vonósok
Haydn: G-dúr hegedűverseny - III. tétel
2008. július 13. Tükörterem (Fertőd)

www.budapestivonosok.hu
www.haydn-eszterhaza.hu
www.orfeo.hu