Ervin

Világ Liszt Társaságai, egyesüljetek!

2009.06.18. 11:44

Programkereső

Június 12-én Budapesten megalakult a Nemzetközi Liszt Társaság. A szervezet célja az, hogy összefogja a világ számos pontján működő Liszt Társaságokat, kulturális intézményeket, Liszt-előadókat és -kutatókat, és előszegítse a Liszt-életmű megismertetését.
Johannesz és Eduard Kutrowatz
Johannesz és Eduard Kutrowatz

A budapesti székhelyű nonprofit szervezetet a weimari Franz Liszt Gesellschaft, a magyar Liszt Ferenc Társaság, a holland Stichting Franz Liszt Kring, a brit Liszt Society, a bolognai Istituto Liszt, a francia, a szlovák, valamint a burgenlandi Liszt Társaságok alapították. Az egyesület elnöke az elismert Liszt-kutató, Detlef Altenburg, a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetudományi Intézetének igazgatója lett, alelnöke Eduard Kutrowatz, aki az év eleje óta testvérével, Johannesszel a raidingi Liszt Fesztivál intendánsa. Az elnökség további tagjai: Quinten Peelen, az utrechti Nemzetközi Liszt Zongoraverseny képviselője, Nicolas Dufetel, a lyoni Bibliotheque Nationale munkatársa, és a brit Kim Sargeant, az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának képviselője.

A Nemzetközi Liszt Társaság céljai közt szerepel a tagszervezetek közti együttműködés elősegítése a kutatás, a képzés területén, a folyamatos információ- és tapasztalatcsere a tagtársaságok, a partnerintézmények, különösen a Nemzetközi Zenei Tanács között, valamint a Liszt-örökség bemutatása az egyes országokban.

Eduard Kutrowatz a társaság megalapítása és alelnökké választása feletti öröméről így nyilatkozott: "A szervezet megalapítása egy olyan fontos nemzetközi hálózat létrejöttét jelenti, ami koordinálni tudja a Burgenlandban lisztomania címen futó 2011-es Liszt-év kulturális eseményeit. Nagy megtiszteltetés ez számunkra, és reméljük, hogy a tagság által érdekeinket, híreinket intenzívebben kommunikálhatjuk, a raidingi Liszt Fesztivált pedig a nemzetközi színtéren még jobban pozicionálhatjuk."