Márk

Régi zenék Erdélyből

2009.06.21. 00:00

Programkereső

Július 19–26. között rendezik meg a Csíkszeredai Régizene Fesztivált, ahol számos koncert, szabadtéri program és reneszánsz táncház várja az érdeklődőket.
Eberhard Kummer es Kobzos Kiss Tamas
Eberhard Kummer es Kobzos Kiss Tamas

A fesztivál az ország kiemelt régizenei szervező és oktató intézménye, melynek célja a hiteles régi zene jelenlétének biztosítása a romániai kulturális életben. A rendezvényen olyan együttesek lépnek majd fel, mint a tallini Hortus Musicus együttes vagy a belgrádi Ensemble Renaissance. A koncertek és mesterkurzusok mellett szórakoztató jellegű, reneszánsz témájú programok (reneszánsz táncházak, reneszánsz játszóházak, utcaszínházak, kézműves vásár) színesítik a kínálatot. A program eseményei a Haydn- és Händel-évfordulókhoz is kapcsolódnak. A fesztivál részeként a II. Régizene Nyári Egyetemen a fiatal zenészek a historikus előadásmóddal ismerkedhetnek meg olyan rangos művészek segítségével, mint Ulrike Titze (Drezda) - barokk hegedű, Guido Titze (Drezda) - barokk oboa, Erich Türk (Kolozsvár) – csembaló, Széplaki Zoltán (Budapest) - furulya és fuvola, Palócz Réka (Budapest) – ének, Kovács Gábor (Szeged) - reneszánsz és barokk tánc, Kobzos Kiss Tamás (Budapest) – középkori európai és 16-17. századi magyar énekek kísérete lanttal, illetve kobozzal. A fesztivál művészeti tanácsosa dr. Filip Ignác, a Brassói Transilvania Egyetem tanszékvezető tanára, furulya- és fuvolaművész.

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál 1980-ban született, létrejöttekor az erdélyi régizene mozgalmak fórumaként működött. A régizenét letűnt korok - a középkor, a reneszánsz és a barokk kor - zenei alkotásaiként értelmezik a szervezők, melyeket korabeli hangszereken vagy azok korhű másolatain, korabeli előadói stílusban adnak elő. Csíkszereda nem véletlenül vállalta magára évtizedekkel ezelőtt a régi zenélés felkarolását, hiszen a 17. században olyan kultúrateremtő, meghatározó személyiség élt és tevékenykedett a városhoz tartozó csíksomlyói szerzetesrendben, mint Kájoni János (1629-1687).

A fesztivált a diktatúra idején 1986-89 között betiltották, a rendszerváltás után indulhatott újra a helyi és megyei önkormányzat közös szervezésével. Az elmúlt években viszont az európai régizenei mozgalmak színvonalas képviselőit ismertette meg a hazai közönséggel. 2005-től a Hargita Megyei Kulturális Központ a szervezője az eseménynek. 2008-ban indult el a hiánypótló kezdeményezés, a Régizene Nyári Egyetem hangszeres és elméleti kurzusokkal, 2009-re pedig egy kurzussal és egy elméleti előadássorozattal bővült a Nyári Egyetem kínálata. 2008-tól a Régizene Fesztivált tagjai közé hívta az Európai Régizene Fesztiválok Hálózata.

www.muzica-antiqua-hr.ro