Konrád

Előjáték a Zempléni Fesztiváloz

2009.06.22. 12:58

Programkereső

A kedvezőtlen időjárás ellenére élénk érdeklődés mellett ért véget vasárnap a Zempléni Fesztivál Extra, amely az augusztusi fesztivál előtt háromnapos ízelítőt kínált az értékteremtő zenei programok és a kiváló borok kedvelőinek.

Szerencsen, a Munkás Szent József római katolikus templomban pénteken kezdődött a hosszú hétvége programsorozata. Másnap Tolcsván az Oremus Szalonban Megyesi Schwartz Lúcia adott koncertet Walter C. Moore zongorakíséretével. Mindketten visszatérő vendégek: Megyesi Schwartz Lúcia lírai mezzoszopránját a Zempléni Művészeti Napokon már 2000-ben és 2001-ben is megcsodálhatta a hallgatóság. A Zempléni Fesztiválon öt évvel ezelőtt a mostanihoz hasonlóan Walter C. Moore-ral együtt adott önálló dalestet, 2005-ben pedig a Carmen címszerepében lépett fel. A művésznő idén is nagy sikert aratott; olasz, német, angol és magyar nyelvű operaáriákkal bűvölte el közönségét.

Megyesi Schwartz Lúcia és Walter C. Moore
Megyesi Schwartz Lúcia és Walter C. Moore

Tokaj központjában, a nemrégiben átadott Paulay Ede Színházban szombat este különleges multimédiás koncertélményben lehetett része a közönségnek. A Haydn-év keretében A teremtés című oratórium tolmácsolásával tisztelgett a világhírű komponista előtt a Zempléni Fesztivál. A Budapesti Akadémiai Kórustársaságot és a Budafoki Dohnányi Zenekart Hollerung Gábor dirigálta. Haydn nagyszabású művét gyönyörű természetfilmek festették alá, a letisztult zenei eszközökkel elmesélt bibliai történet ezzel a vizuális megoldással még közvetlenebb formában tárult a színháztermet csaknem teljesen megtöltő közönség elé.

A koncert után azok, akik egy kis éjszakai jazzra vágytak, egyszerűen átsétáltak a színházból a Zsinagógába, ahol az Egri János Group produkcióját hallgathatták meg.

A sárospataki Református templom zenés istentiszteletével ért véget vasárnap a Zempléni Fesztivál Extra. A Református templom orgonájának több éven át tartó felújításához a maga szerény eszközeivel a Zempléni Fesztivál is hozzájárult. Most teljes pompájában szólaltatta meg az orgonasípokat Nagy László Adrián, az élményt a Budafoki Dohnányi Zenekar Rézfúvós Együttese varázsolta még magasztosabbá.

Az idén tizennyolcadik alkalommal megrendezendő Zempléni Fesztiválon augusztus 7. és 16. között 37 helyszínen közel 50 koncert, színházi előadások, irodalmi műsorok, gasztronómiai élményvacsorák, borkóstolók, kiállítások várják az érdeklődőket. A négy központi helyszín továbbra is Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely és Szerencs, de természetesen a zempléni térség számos kistelepülése is várja az igényes zene és különleges ételek, italok kedvelőit, mint például Erdőbénye, Tállya vagy a Tokaj-hegyalja borrégió központjaként emlegetett Mád.