Konrád

Fúvós hangszerek újratöltve

2009.06.25. 06:00

Programkereső

Számítógépes program segítségével támasztották fel a 300 évvel ezelőtt kihalt lituus nevű rézfúvós hangszert. A 2,4 méter hosszú, trombitához hasonló hangszert legutóbb Bach idejében alkalmazták.

Az 1736-ban komponált "O Jesu Christ, meins Lebens Licht" kezdetű kantátában írta elő Bach az ókori Rómában, illetve továbbfejlesztett formában az egész középkorban népszerű rézfúvós hangszert. Méretei miatt rendkívül nehézkes volt a hangszert megszólaltatni, és csak szűk hangterjedelmen belül lehetett biztonsággal intonálni a hangokat. A hosszú cső ijesztő-melankolikus hangzása utánozhatatlan modern hangszerekkel, és mivel nem maradt fenn korabeli példány, kópiák készítésére sincs mód.

A régi-új lituust az EPSRC fizikai kutatóintézet és az Edinburgh-i Egyetem kutatói egy új számítógépes program segítségével, hasonló jellegű rézfúvók, korabeli leírások és szólamok alapján alkották újra a semmiből oly módon, hogy az előállított hangszer akár a Bach-korabeli hangszerkészítők módszereivel is elkészíthető lehetne. A felkérés a bázeli Schola Cantorum részéről érkezett, akik korábban már ókori kürtök építésével is megpróbálkoztak, éppen Bach e kantátájának autentikus megszólaltatásával kísérletezve.

A kutatók szerint az alkalmazott számítógépes program segítségével a modern rézfúvós hangszerek optimalizálására és személyre szabására is alkalmas. Amellett tehát, hogy esetleg újabb hangszer-őslények feltámasztásához használják majd, a brit szoftver a klasszikus- és jazz-zenészek számára is új perspektívákat nyithat.