Márk

Nyár a Lánchídon

2009.06.27. 17:20

Programkereső

Június 27-én, szombaton kezdődik a Nyár a Lánchídon eseménysorozat a fővárosban; a program idén rövidebb lesz, négy hétvégén várják a szórakozni vágyókat Budapest legrégebbi hídján. Vasárnap a Lánchíd eseményeivel egy időben, a Ligetben a Budapesti Búcsú egésznapos szórakozást kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A Nyár a Lánchídon rendezvénysorozat első két hétvégéjén (június 27-28., július 4-5.) délután 4 és este 10 óra között a budapesti színházak előadásaiból láthatnak ízelítőt a résztvevők. A színészzenekarok koncertjei mellett lesznek gyerekelőadások, improvizációs színház, valamint operett- és musical gála.

A két hétvégén a Thália Színház, a Kolibri Színház, a Budapesti Operettszínház és a Radnóti Színház is bemutatkozik. A világot jelentő deszkákon: a Brass Cirkusz, a HOPPart és a Momentán Társulat, Ferenczi György és a Rackajam, a Vodku zenekar és a Radnóti Színház színészei, az EtnoRom, Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán. Megismerhetik Papadimitriu Athina új latin albumát, Farkas Gábor Gábriel és Siménfalvy Ágota zenés showját, illetve részletek hangzanak el a Szép Nyári Nap című Neoton-musicalből (fellép Náray Erika, Peller Anna, Vágó Zsuzsa, Kerényi Miklós Máté, Szabó Dávid és Szerényi László).

Az idei Budapesti Búcsú komolyzenei koncertjén, június 28-án, vasárnap este a világszerte elismert Budapesti Fesztiválzenekar cseh romantikusokat játszik: Smetana Az eladott menyasszony című operájának nyitánya, Dvořák „Amerikai" szvitje és a Három morva duett, valamint Smetana szimfonikus költeménye, a Moldva.

Vasárnap este 18.30 és 19.30 között szól a klasszikus muzsika, majd 21 órakor a jazz-zenészeké a pódium a téren. Bacsó Kristóf, Hárs Viktor, Fekete-Kovács Kornél és Oláh Szabolcs egy-egy új művel készül az alkalomra; a friss alkotásokat a Modern Art Orchestra négy szólista (Borbély Mihály, Lantos Zoltán, Szakcsi Lakatos Béla és Fekete-Kovács Kornél) közreműködésével szólaltatja meg, így kapta a koncert a 4x4 JAZZ-TÉR címet.

Június 28-án, vasárnap a Terasz09-re is szervezett a Budapesti Fesztiválközpont programot: a Városligeti Műjégpálya helyén musicalmeséket adnak elő vasárnap délben a Budapesti Operettszínház tagjai, Janza Kata, Kékkovács Mara, Polyák Lilla és Vágó Bernadett.

A négy hétvége során a Láncíd hídfőinél július 11-én a legnépszerűbb könnyűzenei irányzatok képviselői, valamint az idei Budapest Fringe Fesztivál díjazottjai igazi szombat esti buli hangulatot varázsolnak a Lánchídra. 16 és 22 óra között többek között fellép a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Pribojszki Mátyás Band, a Suburban Neon, a Kingston Cruisers.

Másnap, július 12-én a világzene jegyében balkán, cigány, orientális, latin dallamok és a jazz találkozik a magyar népzenével. A világzene legjelesebb hazai és külföldi művészei, zenekarai mutatkoznak be: a Kerekes Band, a Fabula Rasa, Ferenczi György és a Rackajam, az Eugénia zenekar...

A következő, egyben utolsó hétvége szombatján, július 18-án a hazai népzenei élet, valamint a táncházmozgalom emblematikus muzsikusainak találkozója lesz a Lánchídon. Vendégeink lesznek többek között a Méta Zenekar, a CimbaliBand, az Etnofon Zenei Társulás, a Söndörgő Együttes.

Vasárnap, július 19-én, a Nyár a Lánchídon fesztivál a jazzélet virtuózaival búcsúzik a Lánchíd közönségétől. A műfaj legnevesebb előadói mellett fiatal tehetségek is bemutatkoznak 16 és 22 óra között: Jazz Voices, Hot Jazz Band, Balázs Elemér Group, Dés András Trió, Balázs József Quintet...