Gertrúd, Patrik

2009: egy év Joseph Haydn jegyében

2009.06.29. 00:13

Programkereső

A Haydn-év soproni programját december 18-án a Harmónia-mise zárja a fennállásának 15. évfordulóját ünneplő Fidelissima Vegyeskar előadásában.
Fidelissima Vegyeskar
Fidelissima Vegyeskar

Az 1994-ben alakult együttes a kulturális hagyományokban gazdag Sopron zenekedvelő barátaiból áll, s 40 tagot számlál. A Vegyeskar alapítója és vezetője Arany János, aki 1979-ben szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneakadémián. Céljuk mindenekelőtt a neves magyar szerzők (Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Bárdos Lajos) kórusmuzsikájának ismertté tétele és megőrzése. Mindemellett tudatosan törekednek arra, hogy a város zeneszerető közönségét megismertessék más népek kórusirodalmával, zenei kultúrájával is.

A Harmónia-mise Haydn utolsó nagy miséje, amelyet 70 évesen, 1802-ben komponált Maria Hermegilde Esterházy hercegnő névnapi ünnepségére. A mű eredeti kézirata a párizsi Bibliothéque nationale de France tulajdona, amely átmenetileg az eisenstadti Egyházmegyei Múzeum tárlatát gazdagítja a Haydn-jelenség című kiállítás keretein belül. A darab ősbemutatójára 1802. szeptember 8-án került sor Eisenstadtban, a Hegyi templomban.

2009. december 18-án, pénteken 18:00 órai kezdettel a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban hallgathatják meg a Harmónia-misét.

Számos kiváló program, jobbnál jobb előadók várják tehát egész évben a kultúra iránt érdeklődő Haydn-rajongókat itthon és Ausztriában egyaránt. (További információ: www.haydn2009.net)

www.haydn2009.sopron.hu

www.prokultura.hu