Konrád

Zenélni minden áron

2009.08.03. 12:52

Programkereső

Egy zenekart háborúban működtetni és újjászervezni azt a harcok után óriási feladat. Az Iraki Szimfonikus Zenekar igazgatója és első karmestere Karim Wasfi nemcsak ezt teszi: egy operaház felépítéséről és ismét pezsgő kulturális életről álmodik.
Karim Wasfi és az Iraki Szimfonikus Zenekar
Karim Wasfi és az Iraki Szimfonikus Zenekar

Meglehetősen nagy teljesítmény volt az Iraki Szimfonikus Zenekar menedzsmentjétől, hogy túléljék a háború sötét napjait. Az ő harcuk azt jelentette, hogy nem hagyták abba a zenélést és "működtek". Azokban az időkben, amikor véres küzdelem folyt az élelemért és a villanyért, a zenekar tagjai külföldre menekültek, és azok akik maradtak, ők titokban gyakoroltak, mert féltek a zenét iszlámellenesnek tartó katonák bántalmazásitól.

A zenekar jelenleg a fennmaradásáért küzd és a magánszféra, a nagyvállalatok támogatásáért, egy olyan országban, ahol egykor mindent az állam irányított (és irányít még ma is, bár az, hogy mit és miért támogat, átláthatatlan). Karim Wasfi jelenleg egy operaház építéséért lobbizik egy olyan országban, ahol az áram, a tiszta víz nem mindig áll rendelkezésre, és a szemétszállítás is igen ritkán elérhető szolgáltatás.

A legnehezebb az egészben, hogy a zenekar egy megosztott országban próbálja újjáéleszteni a kulturális életet. "Évtizedes izoláció, nemzetközi szankciók, háború, az ország vallási megosztottsága az oka annak, hogy a kultúra is romokban van. Irak sok eredményt ért már el, de az alapok még biztosak. A stabilitás nem csak azt jelenti, hogy az emberek már nem ölik egymást."

A zenekar jelenlegi otthona egy valamikori királyi koncertteremben van közel az óváros peremén, olyan ez, mint egy polgári és kozmopolita oázis. A polgárháborús vérengzések tetőpontján, 2006-ban és 2007-ben a zenekar létszáma 43-ra csökkent. Jelenleg 85 tagja van az együttesnek, közülük 13-an is nemrég tértek vissza szíriai és Egyesült Arab Emirátusok-beli száműzetéséből. A zenészek hiánya arra kényszeríti a zenekart, hogy új tehetségeket keressen és képezzen: a zenekar legfiatalabb tagja mindössze 15 éves.

Wasfi (aki egyébként kiváló csellista is) egy 120 tagból álló nagyzenekarról álmodik, és ennek, úgy tűnik, stabil alapja van: a kulturális minisztérium fizeti a tagok havi bérét (kb. ezer dollár). A zenekar az év további időszakára tervezett koncertjeinek száma 14, és még 10 kamaraelőadással számolnak országszerte.

A legutóbbi koncertjük július 16-án volt Sulaimaniyában, az északi kurd régióban, a műsorban Verdi, Liszt, Strauss, Webber, Gershwin és Dvorák művei mellett iraki klasszikus muzsika is felcsendült.

Első alkalommal tárgyalt Wasfi a következő évi előadásokról, Karbala és Najaf szent síita városaiban, ahol konzervatív vallási nézetek dominálnak. "Nincs illetlen zene" - mondta, magyarázva az érzékeny tárgyalásokat a vallásos vezetőkkel.

Irak továbbra is problémákkal teli hely marad, de "amikor már lesz egy operaházunk, amikor színházba megyünk, vagy megnyitunk egy galériát, amikor a politikai vezetők a parlamentben, és nem az utcán harcolnak, amikor félreteszik az ellenségeskedéseiket, és eljönnek egy koncertre, s mindez a mindennapi életünk részévé válik, akkor elmondhatjuk, hogy a zenekar volt a híd a jobb jövő felé" - mondta a karmester.