Csilla, Noémi

Esztergomi Liszt Hét - I. forduló

2009.08.05. 00:00

Programkereső

Augusztus 23-30-ig tart az Esztergomi Liszt Hét. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a rendezvénysorozat augusztus 26-i koncertjére!
0405D2EA-8ED2-4E79-B239-D87A71A4ECDD

Esztergom volt a helyszíne 1856. augusztus 31-én Liszt első nagyszabású egyházzenei alkotása, az Esztergomi mise ősbemutatójának, amely korszakalkotó állomást jelent a 19. századi egyházzene történetében, és melyet maga a zeneszerző is egyik legjelentősebb művének tartott.

Esztergom a magyar történelem, kultúra különös jelentőségű színhelye, számos értékes műemlékkel, műgyűjteménnyel, komoly idegenforgalmi vonzerőt jelentő látnivalókkal. Szerencsés földrajzi fekvése a turizmus fő útvonalába kapcsolja és módot nyújt országokon átívelő együttműködésekre is. A város kulturális kínálatát jelentősen színesítené, ha Liszt muzsikája egy minden évben azonos időszakban megrendezett, fesztiváljellegű program keretében szólalhatna meg falai között.

2009-ben második alkalommal kerül megrendezésre Esztergomban a Liszt Hét. Idén a színes koncertprogram kórustáborral is bővül, melynek keretében kórusénekesek Liszt  Missa solennis-ét, gyakorolják be együtt. A mű a kórustábor résztvevőinek és a Mátyástemplom ének és zenekarának közös előadásában csendül fel a zárókoncerten a Bazilikában.

A programok között találjuk Bogányi Gergely világhírű zongoraművész koncertjét szintén a Bazilikában, ami igazi kuriózumnak ígérkezik. Fellép az Esztergomi Szimfonikus Zenekar, a Szent Efrém Férfikar, a Ventoscala Szimfonikus Zenekar és természetesen fő szerepet kapnak Liszt zongoraművei különböző előadók tolmácsolásában.

Kérdésünk: Ki vezényelte 1856-ban a Missa solennis bemutatóját?

Ha a helyes választ a megjelölt időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen tíz szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer az augusztus 26-i koncertre.

www.klassz.org

2009. augusztus 26. 19:00
Dobó Katalin Gimnázium (Esztergom)
Esztergomi Szimfonikus Zenekar, Balassa Bálint Vegyeskar
Esztergomi Liszt Hét

Km.: Konyicska Renáta
Vez.: Reményi Károly

Liszt: Tasso; Krisztus - részletek
Grieg: a-moll zongoraverseny

Nyerteseink: marcsaba, zakeus, Zoboki István, abazsuhe, radlo, Pölöskey Árpád, Nagy Nándorné, borso21, Marita, anemona

A helyes megfejtés: Liszt Ferenc