Márk

Zempléni különlegességek

2009.08.05. 13:07

Programkereső

2009. augusztus 7-16-ig, tizennyolcadik alkalommal kerül sor a Zempléni Fesztiválra, ahol számos program-különlegesség várja a látogatókat.

E különleges kulturális, turisztikai, gasztronómiai eseménysorozat komolyzenei koncertekkel, színházi, táncos és jazzestekkel, kirándulásokkal és kiállításokkal várja közönségét 37 helyszínen. Az esti nagy koncertek zenei élményét borkóstoló teszi teljessé. A programsorozat hagyományos rendezvényei a borvacsorák, amelyeken a gasztronómiai értékek mellett látványos műsorral szórakoztatják a vendégeket - idén bordalokkal, sanzonokkal, flamencóval, latin esttel és fúvós show-val.

Különlegességek a fesztiválprogramból:


Haydn: Le Pescatrici (A halászlányok)
2009. augusztus 8., 10., 20:00
Tokaj, Paulay Ede Színház

A Haydn-év keretében színpadra kerülő operadarabot a Crescendo Nyári Akadémia énekes szólistái és kamarakórusa, valamint a Camerata Miskolc adja elő.

Vedd fel a poharad! - Koncert borkóstolóval
2009. augusztus 9., 17.00
Tokaj, Tokaji Borok Háza

Az egyedi stílusú Vivat Bacchus együttes a kulturált borfogyasztás és a mulatozás igéjét megénekelve jutott el számos hazai és Európa különböző pontjain megrendezett borfesztiválra, boros rendezvényre, szüreti és folklór fesztiválra. Saját szerzeményű bordalaikban a népi folklóron kívül a jazz, blues és rock zene elemei is felfedezhetők.

Pintér Béla Társulat: Parasztopera
2009. augusztus 11., 20.00
Sátoraljaújhely, Latabár Színház

A Gróf Degenfeld Pincészet borkóstolójával

A darab zenei alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock zene bizarr, mégis homogén elegye. Pintér Béla, a darab szerzője és rendezője csak ennyit árult el a librettóról: "A történet talán sokak számára ismerős lesz. Nekem a nagymamám úgy mesélte, hogy Szabadszállás környéki emberekkel történt ez meg nagyon régen (...) lesz benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság."

Nabil Shehata, a nagybőgő Paganinije
Sárospatak, Rákóczi-vár
2009. augusztus 12., 20.00
Km: Budafoki Dohnányi Zenekar

A nagybőgő Paganinijének tartott Nabil Shehata Kuvaitban született, német-egyiptomi szülők gyermekeként. Már zenei tanulmányai során több nemzetközi versenyen vett részt, előtte nagybőgős még sohasem nyert az ARD zenei versenyein. A mostani hangversenyen Sergej Koussevitzky, az ismert orosz karmester 1902-ben írt népszerű, virtuóz versenyművében mutatja be hangszeres művészetét.

Budafoki Dohnányi Zenekar - Filmslágerek
vezényel: Hollerung Gábor
Disznókő szőlőbirtok traktorgarázsa
2009. augusztus 14., 20.30

A Budafoki Dohnányi Zenekar néhány évvel ezelőtt kiadott, híres filmzenéket feldolgozó, nagy sikerű lemeze adta a mai koncert ötletét. Különlegessége, hogy néhány mű elhangzását vizuális élmény is kíséri, filmzenékhez kapcsolódó jelenetek illetve egyes filmek jellegzetes pillanatai is felvillannak majd. Felcsendülnek egyebek között James Bond, Indiana Jones, a Gladiátor, Harry Potter, a Jurassic Park, A rózsaszín párduc, A hét mesterlövész vagy a Keresztapa ismert dallamai. A hangverseny egészen kivételes ráadás meglepetést is tartogat.

 

Sebestyén Márta - "Nyitva látám mennyeknek kapuját"
2009. augusztus 15., 21.00
Sárospatak, Szabadtéri Színpad

A Zempléni Fesztiválon most köszönthetjük először Sebestyén Mártát, hazánk talán legismertebb énekesét, aki több mint 30 éve folyamatosan szerepel a világ minden táján. Koncertjein életre kelti a Bartók és Kodály által gyűjtött, már majdnem feledésbe merülő népdalhagyományt. Istenes és világi énekek, népzenei párhuzamokkal a világ sok országából - így foglalható össze Sebestyén Márta és zenésztársainak mostani programja.

http://www.zemplenifesztival.hu/