Béla

Terezin élete

2009.08.06. 12:04

Programkereső

Egyedülálló estre kerül sor szeptember 5-én a Bálint Zsidó Közösségi Házban, ahol előadás, koncert és filmvetítés is szerepel a programban, amely Terezin zenei életéről szól.
Theresienstadt
Theresienstadt

Az előadást Kőry Ágnes tartja, mégpedig a legismertebb terezíni cseh zeneszerzőkről és a magyar zeneszerző-zongorista Weisz Ferencről, aki - Franz Weisz néven -  Hollandiából került Terezinbe, német nevén Theresienstadt-ba. Ezt követően koncertélmény formájában is megismerkedhetnek az érdeklődők a koncentrációs táborba került zeneszerzők műveivel, majd az est zárásaként The Music of Terezín című filmet vetítik le. A díjnyertes dokumentumfilm 1993-ben készült a BBC és a Cseh Televízió közreműködésével, Simon Broughton rendezésében. A film a theresienstadti koncentrációs tábort túlélő muzsikusokkal, egy íróval és egy színésznővel való interjúkat, terezíni koncertekről készült eredeti filmfelvételeket és 1993-ban készített zenei felvételeket tartalmaz, amelyeket - többek között - túlélők adnak elő.

Igen érdekes és tartalmas programmal várja tehát a közönséget szeptember 5-én a Bálint Zsidó Közösségi Ház. Az eseményre a belépés ingyenes, de előzetes bejelentkezés szükséges az AgnesKory@googlemail.com e-mail címen.