Csilla, Noémi

Hordóból folyik a zene és a bor

2009.08.10. 15:01

Programkereső

Nyitóhangverseny fiatal kínai hegedűvirtuózzal, operaműhely remeke felfedezésre váró tehetségekkel és világhírű operacsillagok áriacsomagja – ez az augusztus 7-én indult Zempléni Fesztivál első koncertjeinek rövid mérlege.
Li Qi
Li Qi

A nyitókoncert hangjai hatalmas érdeklődés mellett idén is hagyományos helyszínén, a sárospataki Rákóczi-vár remek akusztikájú udvarában csendültek föl. Az MR Szimfonikusok nemrég beiktatott, új vezető karmesterükkel, a fiatal New York-i Stephen D'Agostinóval először Bartók Magyar képek című zenekari művét, az est második felében pedig Dvorák VIII., G-dúr szimfóniáját tolmácsolták. A zenekar igényes, szép előadással, pontos ritmikával, teres hangzásképpel, hol játékos, hol poétikus beleéléstől teljes zenével ajándékozta meg a közönséget. A fiatal amerikai karmester idén februárban, ugyanezzel a Dvorák-szimfóniával mutatkozott be a zenekar élén Budapesten. A két szimfonikus kompozíció között az est szólistája, Li Qi szólaltatta meg Mendelssohn e-moll hegedűversenyét - szintén az MR Szimfonikusok kíséretében. A fiatal kínai hegedűművész tavaly Sárospatakon, a Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia és a Zempléni Fesztivál közös tehetségkutatóján elnyerte a legeredményesebb részvevő díját, s ezzel meghívást az idei fesztiválra. Szépen kerekített játéka, amely a romantikus szerző népszerű versenyművét pedáns pontossággal és egyszersmind energikus lendülettel tolmácsolta, zajos sikert aratott a nyitókoncerten.

A Zempléni Fesztivál egyedi hangulatának elválaszthatatlan kelléke a táj folyékony aranya, a tokaji bort. A nyitókoncerten a Pajzos Pincészet és a Dereszla Pincészet hordóit verték csapra, de számos további koncert zajlik még kifejezetten az igényes borfogyasztás jegyében. 8-án, szombaton az Auer Vonósnégyes tartott kóstolóval (Portius Pincészet) egybekötött kiállításmegnyitót a füzérradványi Károlyi-kastélyban - a Herendi Porcelánmanufaktúra legszebb tárgyait bemutató gyűjtemény szeptember 2-áig tekinthető meg. 9-én, vasárnap a Tokaji Borok Házában a Vivat Bacchus énekegyüttes saját bordalokat mutatott be - az alkalom különlegességéhez a Tokaji Borbarátnők Társaságának tagjai, helyi borászok feleségei válogatták az italkínálatot.

A fesztivál másik erős hagyománya a zenés színházi különlegességek bemutatása. Idén már az első hétvégén két ilyen programra is sor került: a Haydn-év tiszteletére augusztus 8-án, a tokaji Paulay Ede Színházban mutatták be a szerző ritkán hallható vígoperáját, a Halászlányokat. Az előadás létrejöttéhez a Timothy Bentch alapította Crescendo Nyári Akadémia mesterkurzusa járult hozzá, amelynek növendékei az amerikai tenoristával és a szintén amerikai rendező Teresa Moyerrel közös műhelymunka során állították színpadra a kétfelvonásos darabot. A nemzetközi - magyar, román, szerbiai, szlovákiai, izraeli és amerikai - fiatal közreműködőket felvonultató produkció rendkívül kedves bájjal mutatta be a Carlo Goldoni librettó-ötletén alapuló operát, amelyet még egy alkalommal, augusztus 10-én láthat a fesztivál közönsége.

A másik zenés színházi eseményre 9-én, vasárnap került sor, szintén a sárospataki Rákóczi-várban. Világhírű operacsillagok címmel a világhírű magyar szoprán Sümegi Eszter és a finn basszus Jaakko Ryhänen adott áriaestet a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Honvéd Férfikar közreműködésével, Hollerung Gábor vezényletével. Sümegi Eszter korunk egyik világszerte leginkább elismert magyar drámai szopránja, akit a Bécsi Staatsoper, a Bregenzi Fesztivál, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a világ sok más fontos zenés színpada 1992-es debütálása óta rendszeresen lát vendégül. Az est másik közreműködője, a finn basszus Ryhänen 1972-es bemutatkozása óta sokféle szerepben lépett a közönség elé a bécsi klasszikus daraboktól kezdve a romantikus német, olasz és orosz repertoárig. A Zempléni Fesztivál műsorának oroszlánrészét Verdi legnépszerűbb áriáinak előadása alkotta, de egy-egy kivétel erejéig Ryhänen Leporello áriáját énekelte el Mozart Don Giovannijából, illetve Sümegi Eszter Tosca áriáját Puccini operájából.

A Zempléni Fesztivál egyre szélesebbre nyitja kapuit a jazz irányában - fényesen jelzi ezt a gesztust, hogy egész héten Dixieland és Ragtime koncerteket élvezhet a közönség számos helyszínen, amelyek sorát a Hot Jazz Band és a Little Jazz Band nyitotta augusztus 8-án a Bodrog partján, a sárospataki Szabadtéri Színpadon.

www.zemplenfestival.hu