Márk

Bayreuthban is zongoráznak

2009.08.11. 12:06

Programkereső

Hatodik alkalommal rendezi meg idén a weimari Liszt Zeneművészeti Főiskola a Nemzetközi Liszt Zongoraversenyt, ám ebben az évben Bayreuth városa is beszállt a szervezésbe.
Liszt Ferenc
Liszt Ferenc

Az 1978. január 1. után született döntősök fele orosz, japán, kínai és dél-koreai, míg a többiek Európán kívül az Egyesült Államokból, Chiléből, Új-Zélandról vagy épp az "egzotikus" Kirigizisztánból érkeznek. A döntősök közt magyar résztvevők is vannak. Október 21. és november 1. között mindkét városban fellépnek a zongoristák, akik háromfordulós versenyen mérettetnek meg, a gálán a weimari Staatskappelle zenekarával lépnek fel, és a programot 3-án Bayreuthban egy szólókoncerten megismétlik. Az 1994-ben alapított, háromévente megrendezett verseny fővédnökségét a bajor és a thüringiai miniszterelnök együtt látja el. Az idei összdíjazás 20.000 euró, a pénzjutalom mellett fellépési és rádiófelvétel-készítési lehetőségek is várnak a nyertesekre.

Az idei zsűritagok: Rolf-Dieter Arens (Németország) - a zsűri elnöke, Koos Groen (Hollandia), Leslie Howard (Nagy-Britannia), Maurizio Moretti (Olaszország), Gerlinde Otto (Németország) - a 2. fordulótól, Stanislav Pochekin (Spanyolország/Oroszország), Paul Badura-Skoda (Ausztria), Várjon Dénes (Magyarország), Michael Wessel Gerlinde Otto (Németország) - az 1. fordulóban, Ying Wu (Kína).

Az Európai Liszt-éjszakához kapcsolódó eseményeket, amelyen a Weimar-Byreuth-i, a budapesti és az utrechti Liszt Zongoraversenyek győztesei együtt lépnek fel, mindkét városban megrendezik.