Konrád, Tivadar

Esztergomi Liszt Hét - II. forduló

2009.08.12. 00:42

Programkereső

Augusztus 23-30-ig tart az Esztergomi Liszt Hét. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a rendezvénysorozat augusztus 30-i koncertjére!
C720E87B-917B-40F1-A137-DDA9861786A8

Esztergom volt a helyszíne 1856. augusztus 31-én Liszt első nagyszabású egyházzenei alkotása, az Esztergomi mise ősbemutatójának, amely korszakalkotó állomást jelent a 19. századi egyházzene történetében, és melyet maga a zeneszerző is egyik legjelentősebb művének tartott.

Esztergom a magyar történelem, kultúra különös jelentőségű színhelye, számos értékes műemlékkel, műgyűjteménnyel, komoly idegenforgalmi vonzerőt jelentő látnivalókkal. Szerencsés földrajzi fekvése a turizmus fő útvonalába kapcsolja és módot nyújt országokon átívelő együttműködésekre is. A város kulturális kínálatát jelentősen színesítené, ha Liszt muzsikája egy minden évben azonos időszakban megrendezett, fesztiváljellegű program keretében szólalhatna meg falai között.

Az Esztergomi Liszt Hét idei koncertprogramja kórustáborral is bővül, melynek keretében kórusénekesek Liszt  Missa solennis-ét, gyakorolják be együtt. A mű a kórustábor résztvevőinek és a Mátyástemplom ének és zenekarának közös előadásában csendül fel a zárókoncerten a Bazilikában.

A programok között találjuk Bogányi Gergely világhírű zongoraművész koncertjét szintén a Bazilikában, ami igazi kuriózumnak ígérkezik. Fellép az Esztergomi Szimfonikus Zenekar, a Szent Efrém Férfikar, a Ventoscala Szimfonikus Zenekar és természetesen fő szerepet kapnak Liszt zongoraművei különböző előadók tolmácsolásában.


Kérdésünk: Hányadik alkalommal rendezik meg idén az Esztergomi Liszt Hetet?

Ha a helyes választ a megjelölt időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen tíz szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer az augusztus 30-i koncertre.

www.klassz.org

2009. augusztus 30. 19:00

Bazilika (Esztergom)
Liszt: Esztergomi mise (eredeti, nagyzenekari változat)
Esztergomi Liszt Hét

Km.: Baróti István (orgona), Mátyás-templom ének- és zenekara, a kórustábor résztvevői

Nyerteseink: csiszargy, egrino, Punka Lászlóné, abazsuhe, borso21, Emánuel, hangszin, hazateres, sticzmaria, Bak Rita 

A helyes megfejtés: második