Orbán

Veszélyben a premier

2009.12.04. 12:40

Programkereső

Ellopták Kocsis Zoltán laptopját, amin a január 16-i Schönberg-opera utolsó felvonásának partitúrája volt. "A bemutató remélhetően nem marad el, ha találunk megoldást a rekonstrukcióra, illetve előkerül a laptop" – nyilatkozta a karmester.
Kocsis_portré1.jpg
Kocsis_portré1.jpg

Csütörtökre virradóra törtek be a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatójához, míg ő az emeleten aludt. A tettesek a földszinten betörték az ajtót, bementek a lakásba és bár a riasztó megszólalt, Kocsis Zoltán laptopját sikerült megkaparintani.

A Mózes és Áron című operát Schönberg komponálta, a szövegét is ő írta, de csak két felvonás zenéje készült el. A harmadik felvonást Schönberg néhány zenei vázlatának felhasználásával a nyáron készítette el Kocsis Zoltán a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon tartott előadás után, ahol a két felvonás hangzott el és az utolsó felvonás szövege. Már Schönberg örököseitől is megérkezett a hozzájárulás az előadáshoz: Schönberg lánya, a Velencében élő Nuria jelezte először, hogy nincs kifogása a kiegészítés ellen, s miután egyeztetett Los Angelesben élő testvéreivel, őszre mindannyian engedélyezték a bemutatót.

Öröm az ürömben, hogy a Bartók Új Sorozat A fából faragott királyfit és a Kossuth szimfóniát tartalmazó lemeze után - ami 2008-ban kategóriájában elnyerte a MIDEM Classical Awards díjat - most megint jelölték a Nemzeti Filharmonikusok albumát. A Hungaroton Bartók Új Sorozatában megjelent II. szvit bekerült a szimfonikus művek kategóriájában a 2010-es MIDEM-re.

www.filharmonikusok.hu