Bernát, Felícia

Kelet és Nyugat találkozása

2009.12.09. 17:43

Programkereső

December 11-én este héttől a PianoForte Duo hangversenyt ad Szegeden az IH Rendezvényközpont Nagytermében. A műsoron Moszkovszki, Schubert, Ravel és Liszt művei szerepelnek.

A PianoForte négykezes és kétzongorás duó, Hsin-Ni Liu és Legendy László zongoraművészek zenei találkozása. A műsorukat tekintve virtuóznak és lírainak ígérkező zenei barangolás alkalmával, két különleges egyéniséggel és kultúrával ismerkedhet meg a szegedi közönség. 

A taiwani születésű Hsin-Ni Liu már 16 évesen Amerikába költözött és a neves Juillard Egyetemen folytatta tanulmányait. 2007-ben a Carnegie Hallban debütált. A  Naxos Records utolsó felvételét "A Legjobb Albumnak" nevezte. 

Legendy László 2000-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Tanulmányai befejezése után külföldön, főleg Ázsiában koncertezett szólistaként és kamaramuzsikusként egyaránt. Hazatérését követően mégis itthon talált zenei partnerére Hsin-Ni Liu személyében, akivel a keleti és nyugati kultúrában szerzett személyes élményeik alapján hasonlatos művészi elképzeléseiket kívánják megvalósítani. 

Hsin-Ni Liu és Legendy László
Hsin-Ni Liu és Legendy László

A Duó művészi egységét és kohézióját éppen e két személyiségből fakadó polaritás alkotja: a férfi-női elv, a keleti-nyugati kultúra, a legnagyobb tisztelettel, ugyanakkor érzelemmel áthatott zenei felfogás.

A Duo elnevezése a PianoForte is ezt a kettősséget jelképezi. Egyfelől a közös hangszer megnevezése, ugyanakkor a két szélsőséges dinamikára, a piano-ra és a forte-re is utal, ami a zenét együttesen varázsolja még színesebbé.

PianoForte Duo
2009. december 11. 19:00

Ifjúsági Ház

Moszkovszki: Táncai
Schubert: Két karakterisztikus induló
Ravel: Lúdanyó meséi
Liszt: Mefisztó-keringő

www.pianoforteduo.com