Bernát, Felícia

Utolsó utáni koncert a Zeneakadémián

2009.12.09. 00:43

Programkereső

A Zeneakadémia felújítás előtti talán utolsó nyilvános koncertjén egymás mellett csendülnek fel régebbi korok szerzőinek, és a 20-21. század mestereinek kamarazenei művei.

A hangversenyen először Dukay Barnabás Rondino, ami a szívhez szól című zongoradarabja hangzik majd el, melyet a szerző Haydnnek és Webernnek ajánlott. Ezek után felváltva következnek Haydn egy zongoraszonátája illetve triója, és Webern hegedű-zongora és gordonka-zongora opuszai. Az első részt Tornyai Péter, a jelenleg harmadéves zeneszerzés-szakos hallgatójának egy 2009-ben komponált  darabja, az ...au langue de la pleine lune (seconda parte) című kétzongorás mű zárja.

A koncert második felében ismét felcsendül a Rondino, bár ezúttal más előadásban, ezzel mintegy a koncertnek is egyfajta rondó-formát adva. Ezt követően Debussy Hat antik sírfelirata és gordonka-zongora szonátája, majd egy-egy válogatás Bartók Mikrokozmoszának a hatodik füzetéből, illetve Kurtág Jelek, Játékok, Üzenetek sorozatából. A hangversenyt Dukay Barnabás Hallomások a fényről és a szeretetről - kánonok és szimfóniák (seconda parte)  című darabja zárja.

A koncert közreműködői: Fejérvári Zoltán (zongora), Palojtay  János (zongora), Tornyai Péter (hegedű) és Zétényi Tamás (gordonka) a Zeneakadémia hallgatóiként Dukay Barnabás és Wagner Rita óráin, illetve Csalog Gábor és Arnóth Balázs kurzusain ismerték meg egymást. Több hazai és nemzetközi versenyen értek el helyezést, és olyan külföldi egyetemeken tökéletesíthették tudásukat, mint a madridi Escuela Superior de Musica Reina Sofía, a salzburgi Mozarteum, a berlini Universität der Künste vagy a New York Állam-béli Bard College.

Fejérvári Zoltán, Palojtay János (zongora), Tornyai Péter (hegedű), Zétényi Tamás (gordonka)
2009. december 19. 19:00
Zeneakadémia Kupolaterem
A belépés ingyenes!

Dukay Barnabás: Rondino, ami a szívhez szól; Hallomások a fényről és a szeretetről - kánonok és szimfóniák két zongorára - seconda parte
Haydn: D-dúr szonáta, Hob. XVI:19; B-dúr trió, Hob. XV:20
Webern: Három kis darab, op. 11; Négy darab hegedűre és zongorára, op. 7
Tornyai Péter: ...au angue de la pleine lune - seconda parte
Debussy: Hat antik sírfelirat; Szonáta
Kurtág: Schatten
Bartók: Mikrokozmosz (6. füzet) - részletek