Júlia, Rita

Üljön mellénk!

2009.12.13. 00:16

Programkereső

Közös éneklésre és zenélésre várnak mindenkit a Magyar Rádió Zenei Együttesei. December 19-i karácsonyi Gálakoncertjükre az énekkar minden szólamába és a zenekar vonósai közé is várják vállalkozó kedvű zenebarátok jelentkezését.

Az MR Zenei Együttesek a 2008/2009-es koncertévad utolsó nagy hangversenytermi fellépésén rendhagyó módon adták elő Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusát, amikor az MR Énekkar énekesei mellett amatőrök is színpadra álltak. A tizenhat alkalmi résztvevő között volt háziorvosi asszisztens, informatikus, villamosenergiaipari-technikus és főállású anya éppúgy, mint matematikus, könyvelő, magyar-történelem szakos tanár, idegenforgalmi közgazdász és több egyetemi hallgató is. A résztvevők átlagéletkora 31 év volt és jellemzően több mint tíz éve foglalkoztak zenetanulással. Többen azt mondták, hogy régi nagy álmuk vált valóra azzal, hogy az MR Énekkarral együtt léphettek színpadra.

 Idén, az Üljön mellénk! koncerten, advent negyedik szombat estéjén, a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek előadásában részleteket hallhatnak Bach Karácsonyi oratóriumából és elhangzik Honegger Karácsonyi kantátája. A záró szám Händel Hallelujája lesz a Messiásból, amelyet az MR Zenei Együttesek - a hagyományt folytatva - az énekelni és zenélni szerető zenebarátokkal együtt adnak elő. Közreműködik Horváth Ádám - ének, vezényel Somos Csaba és Stephen D'Agostino.

A darab előadásához a jelentkezőknek nincs túl komoly zenei előképzettségre szükségük. A közreműködő énekesek betekintést nyernek egy professzionális zenekar és énekkar munkájába, részt vehetnek a produkcióra történő felkészülésben. A hangszeres vendégszereplők - előzetes egyeztetés után - vonós szólampróbákon vehetnek részt. A zenekari szólamokban való játékhoz egy jó állapotban lévő saját hangszer is szükséges.

Üljön mellénk - Karácsonyi Gálakoncert
2009. december 19. 19:00
Olasz Kultúrintézet

Km.: MR Szimfonikusok, MR Énekkar (karig.: Somos Csaba), MR Gyermekkórus (karig.: Thész Gabriella)

Bach: Karácsonyi oratórium, BWV 248 - részletek
Honegger: Karácsonyi kantáta
Händel: Halleluja - részlet a "Messiás"-ból

www.mrze.hu