Zita, Mariann

Párhuzamos életrajzok

2009.12.14. 13:22

Programkereső

Két hete adták át az idei Junior Prima díjakat. A megjutalmazott fiatal zenészek közül a rendszeresen együtt koncertező Vámosi-Nagy Zsuzsa fuvolaművészt és Csáki András gitárművészt kérdeztük.

Fidelio: Hogyan alakult a pályád angliai tanulmányaid befejezése óta? Visszajársz még, vagy gyökeret eresztettél itthon?

Vámosi-Nagy Zsuzsa: Mivel két évig kint éltem, ahol William Bennettnél tanultam, ezért sok szállal kapcsolódom most is Londonhoz. A legjobb példa erre, hogy kinti kamaratársamat, Stefanie Becket meghívtam a következő koncertemre Magyarországra. De sokat járok én is Angliában, a nyáron például Oxfordban, valamint a manchesteri fuvolástalálkozón adok koncertet, és újra William Bennett asszisztense leszek az ő nyári nemzetközi fuvolakurzusán. A Zeneakadémián óraadó tanár vagyok, két növendékem van, és nagyon élvezem. Emellett a Weiner konziban is tanítok. Bár elsősorban koncertező művésznek érzem magam, nagyon megszerettem a tanítást.

F: Említetted, hogy hamarosan koncerted lesz - hol és mikor hallhat a közönség?

V-NZs: A nevem és a Ventoscala Szimfonikus Zenekar neve azt hiszem, már régen összekapcsolódott a jótékonysági koncertekkel - ez már a harmadik ilyen hangverseny, a mostanit a Magyar Rákellenes Liga javára szervezzük. A Művészetek Palotájában, a Fesztivál Színházban lesz december 22-én este 7-kor. A műsort úgy álmodtam meg, hogy a fuvolára, hárfára és brácsára írt legszebb darabokat: Ravel, Debussy és Mozart műveit adjuk elő.

F: Hogyan tervezed a jövőt?

V-NZs: Mindig csak az előttem álló feladatra koncentrálok, de mindig jönnek újabb és újabb ötletek, amiket meg is valósítok. Továbbra is szeretnék sokat szólózni, de emellett a kamarazene is rendkívül fontos az életemben - többek között a Budapest Barokk Együttes, a Ventoscala Szimfonikus Zenekara valamint a fuvola-gitár duónk Csáki Andrással.

Vámosi-Nagy Zsuzsa plakát
Vámosi-Nagy Zsuzsa plakát

F: Az elmúlt években sorozatban nyerted a legrangosabb gitárversenyeket a világ minden táján - még mindig aktívan versenyzel?

Csáki András: A versenyzésből kifelé tartok, de kurzusokra és gitáros eseményekre továbbra is eljárok, és próbálom fejleszteni a tudásomat, tágítani a látókörömet. Nagy örömömre az elmúlt évek versenyei folytán rengeteg koncertmeghívást kaptam, többek között Japánba és Olaszországba - ezeknek tettem eleget az elmúlt egy hónapban.

F: Nemrég egy versenygyőzelmed után azt nyilatkoztad, a díjat első saját lemezed megjelentetésére fogod fordítani. Ez az album azóta meg is jelent, sőt, néhány nap múlva lesz a bemutatója.

CsA: A lemez október elején készült el, a bemutatója pedig  december 19-én lesz a Nádor teremben este 7-kor. Arra törekedtem, hogy olyan darabokat játsszak, amikben megmutatkozik a gitár sokszínűsége. Játszom Bachot, romantikus és 20. századi műveket. Ahogy a címe is mutatja (Kedvenc darabjaim), azokat a darabokat játszottam fel, amiket mostanában különösen szeretek és szívesen játszom.

F: Ha jól tudom, 2010-ben pedig már egy következő lemez elkészítésére is felkérést kaptál.

CsA: Egy olasz versenygyőzelem folyománya ez a lemez, a Naxos kiadó kínált szerződést, mely szerint jövő év márciusban készül egy szólólemezem Floridában. A műsorról már természetesen egyeztettem a kiadóval, ezen is lesz egy Bach-szvit, másrészt 20. századi műveket játszom majd.

F: Vannak már a jövő évre vonatkozó más felkéréseid is?

CsA: 2010. január 15-én lesz Junior Prima díjhoz kapcsolódóan bemutatkozó koncertem a Bartók Emlékházban, a nyertesek számára szervezett sorozat keretében. Emellett még játszom januárban a Kortárs-Minifesztiválon és számos külföldi felkérést is kaptam 2010-re. 

Csáki András: My Favourite Pieces
Csáki András: My Favourite Pieces