Dezső

Nord/LB-díj Martha Argerichnek

2009.12.16. 00:02

Programkereső

Martha Argerich zongoraművésznő kapja idén a NORD/LB-díjat . Az elismerést a Braunschweig Classix Fesztivál keretében tartandó koncerten veheti át január 17-én.

A branuschweigi zenei fesztivál 1988-as alapítása óta a NORD/LB bankkal karöltve adományozza a díjat olyan nemzetközileg elismert szólistáknak, akik szokatlan, konvenciókat felrúgó és egyszersmind kiemelkedő művészi teljesítményükkel illetőleg életművükkel kiemelkednek. Az individualizmus és a művészi határátlépések, valamint a művészegyéniségek sokoldalúsága játsszák a legfontosabb szerepet a jelöltek kiválasztása során. A díjhoz a fürstenbergi porcelánmanufaktúra nagyértékű, kézzel festett modern Commedia dell'Arte-figurája jár. A korábbi díjazottak között olyan kiválóságokat találhatunk, mint Gidon Kremer vagy Alfred Brendel.

Az argentin származású zongoraművésznő 1941. június 5-én született. A család 1955-ben Európába költözött, Martha Argerich ezt követően Svájcban folytatta zenei tanulmányait Friedrich Guldánál. 1957-ben néhány héten belül két fontos versenyt is megnyert Genfben és Bolzanoban, és ezzel elindult zongoraművészi karrierje. Az 1965-ös varsói Nemzetközi Chopin Versenyen egy csapásra meghódította a zenei világot. Félelmetesen magas színvonalú technikáját Vladimir Horowitzéhoz hasonlították. Bár sokat kritizálják szélsőséges dinamikáiért és tempóiért, játékát szenvedélyes, egyéni hangvétel jellemzi. Különösen 20. századi szerzők, mint például Messiaen vagy Prokofjev műveinek előadásában remekel, ezekből kiváló lemezfelvételeket is készített. 1969-től 1973-ig Charles Dutoit karmester felesége volt, akivel azóta is rendszeresen dolgozik és koncertezik. Kétszer részesült Grammy-díjban: 2005-ben a „legjobb kamarazenei előadásért", 2000-ben a „legjobb hangszeres szólista előadásért zenekari kísérettel" kategóriában jutalmazták.

Jellegzetes példa Martha Argerich egyéni előadásmódjára - Chopin: Op. 53 Nr. 6. Asz-dúr "heroikus" Polonéz