Hella

Olga Neuwirth kapta idén a Louis Spohr-díjat

2009.12.20. 09:23

Programkereső

Braunschweig városának tízezer euróval járó díját a 41 éves osztrák zeneszerző nőnek ítélték oda. A díjátadó ceremóniára jövő májusban, egy koncert keretében kerül sor.

Olga Neuwirth 1968-ban született Grazban. Generációjának egyik legkiválóbb alakja, munkáira jellemző a szkeptikus alaptónus, s ezáltal - a zsűri indoklása szerint - szembeállítás helyett a zenetörténetet és a popkultúrát és a különböző médiumokat egymással vitára készteti. Zenekari műveket, szóló- és kamaradarabokat, színházi és filmzenét is ír, valamint hanginstallációkat is készít. 1999-ben megkapta a Paul Hindemith-díjat, egy évvel később pedig az Ernst Krenek-díjat. 2006-ban választották a Berlini Művészeti Akadémia tagjainak sorába. A Heidelbergi Művészeti Díjjal is kitüntetett Neuwirthnek a Louis Spohr-díjat "...miramondo multiplo..." című kompozíciójáért ítélte a zsűri.

A Louis Spohrról (1784-1859, zeneszerző és hegedűvirtuóz) elnevezett kitüntetést 1953-ban alapította szülővárosa, Braunschweig, azóta háromévente adják át. A kitüntetettek listáján megtalálható többek között Hans Werner Henze, Olivier Messiaen és Salvatore Sciarrino is.