Konstantin

A Midem 2009-es klasszikusai

2009.12.22. 02:42

Programkereső

Cannes-ban, a lemezipar hagyományos éves vásárának keretében, január 26-án adják át a Midem Klasszikus Díjakat. A nyertesek közül íme néhány név.
DBB71534-3FDF-44FA-BB5D-89146387E54B

Jelentős zenei szaklapok és weboldalak képviselői, valamint művészügynökségek szavazatainak összesítése alapján életmű-díjban részesül Mirella Freni olasz szoprán, az év hangszeres zenésze egy zongoraművész, a kanadai Angela Hewitt lett, az év énekese kategóriában Elina Garanca és  Christian Gerhaher kapták a legtöbb szavazatot, míg az kiadók közül egy független francia kiadó, a Naïve idei teljesítményét jutalmazta a zsűri. A lemezfelvételek a következő kategóriákban versenyeznek: régi zene, barokk zene, dal- és árialemez, kórusművek, opera, szólóhangszer, kamarazene, versenyművek, szimfonikus művek, kortárs zene, első felvétel, történeti fontosságú DVD (opera és balett), DVD (koncertek, illetve dokumentumfilmek), továbbá a Chopin-év kapcsán átadnak egy különdíjat is.

A gála házigazdái a kanadai mezzoszoprán, Marie-Nicole Lemieux, valamint a Gramophone főszerkesztője, James Jolly lesznek, az eseményen fellép a Jacek Kaspszyck dirigálta Sinfonietta Cracovia.